Za pet godina u Hrvatskoj će biti manje od tri odsto Srba

Srna
Za pet godina u Hrvatskoj će biti manje od tri odsto Srba

Beograd - Iz Hrvatske je u proteklih dvadesetak godina nestalo više od 400.000 Srba, a za pet godina, zbog “tihog egzodusa” usljed nemogućnosti da ostvare elementarna prava, biće premašena projekcija establišementa Franje Tuđmana o svođenju Srba na manje od tri odsto, kaže direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

On kaže da je, prema podacima “Veritasa”, samo u “Oluji” protjerano više od 220.000 od 230.000 Srba koliko je živjelo u tom dijelu Zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i Dalmacije.


Ubijeno je oko 2.000 Srba, a svake godine dopisuju se nova imena, jer, kako navodi Štrbac, nisu sve porodice prijavile svoje ubijene članove, pa su tako, ove godine dopisana imena još dvoje ljudi ubijenih u “Oluji”.

Štrbac precizira da se na evidenciji “Veritasa” nalaze imena 1.861 poginule i nestale osobe srpske nacionalnosti, od kojih je 1.211 civila, a među njima 548 žena.

“Nismo žnaduvavaliž brojke, jer su i ove, realne, zastrašujuće”, rekao je Štrbac za “Večernje novosti”.

Komentarišući najavu da će hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović 5. avgusta, povodom 23 godine od operacije “Oluja” uručiti odlikovanja optuženim ratnim zločincima, generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Štrbac je rekao da “Hrvati ne smiju da odustanu od slavljenja žOlujež, jer kako bi drugačije dokazali da su Srbi bili agresori”.

“Moraju da slave žOlujuž kao što moraju svake godine da izbace spisak pedesetak novih žratnih zločinacaž. Kako drugačije da dokažu da smo ja i drugi Srbi iz Hrvatske bili agresori?!”, rekao je Štrbac.

On kaže da je riječ o Srbima čiji su preci živjeli tamo vijekovima i čije su “porodice na tim prostorima bile možda duže nego neke hrvatske”.

Štrbac ocjenjuje da bi za krajiške Srbe bilo bolje da je prihvaćen Plan “Z-4”, koji su im 30. januara 1995. godine donijeli predstavnici Amerike, RUsije, UN i EU.

“Da je tada prihvaćen, imali bismo prednost, možda ne bi bili izvedeni ni žBljesakž ni žOlujaž. Hrvati ne bi smjeli da udare protiv cijelog svijeta. Ali da je bilo ko tada od Srba u Krajini stavio svoj potpis, vjerovatno bi ga izveli na neki sud. Ovako niko nije potpisao ništa, niko nije kriv, a nas gotovo da nema u Krajini”, zaključio je Štrbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana