Za hrvatskog ambasadora u Srbiji predložen najbliži Tuđmanov saradnik

Srna
Za hrvatskog ambasadora u Srbiji predložen najbliži Tuđmanov saradnik

BEOGRAD - Hidajet Biščević, koji je predložen za novog ambasadora Hrvatske u Beogradu, bio je najbliži saradnik prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Iako je prema hrvatskom Ustavu i zakonu, imenovanje ambasadora pitanje o kojem zajednički odlučuju predsjednik države i premijer, te uprkos protivljenju najuticajnije opozicione stranke SDP, pokušava se ozvaničiti ovaj prijedlog samo mjesec dana prije stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića (SDP), prenosi Tanjug.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je najavio mogućnost da Biščevića pošalje u Beograd, rekao je da “imenovanje ambasadora u Srbiji nije političko pitanje” i da je ideja da se u hrvatsku Ambasadu pošalje, kako je istakao, “jedan od najiskusnijih, ne samo hrvatskih, već evropskih diplomata”.

Plenković je dodao da procedura o Biščevićevom imenovanju traje već mjesecima, da je Beograd bitno mesto i da je Hrvatskoj “politički bitno” da to diplomatsko predstavništvo što prije profunkcioniše.

Hrvatski mediji su Biščevića zbog njegove prilagodljivosti svim prilikama nazivali konvertitom koji se iz komuniste pretvorio u “modernog nacionalistu”, iz novinara u diplomatu, iz muslimana u Hrvata, iz siromaha “velegradskog podzemlja” u gospodina sa kućom u sjevernom dijelu Zagreba.

Ostalo je upamćeno da je na pitanje Tuđmana: “Hido, jeste li vi Hrvat ili Musliman”, odgovorio: “Predsjedniče, ja sam musliman sa velikim H”.

Poznata je i njegova tvrdnja da ga je Tuđman tri mjeseca pred smrt pitao: Hido, kome da ostavim Hrvatsku?”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana