Vukovar: Na odlagalištu otpada pronađena grobnica sa najmanje 10 tijela

Tanjug
Foto: HRT

VUKOVAR - Na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskopavanja u potrazi za nestalima tokom proteklog rata traju od aprila 2022., pronađena je masovna grobnica s najmanje deset tijela, potvrdio je potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Ne bih se upuštao u kalkulisanje o kojim se žrtvama radi. Činjenica jeste da se po prvim preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata”, kazao je Medved, prenela je Hina.

On je rekao da su pored žrtava pronađeni i civilni odjevni predmeti, ali da to ne smije zavaravati jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma odbrane Vukovara bili u civilnoj odeći.

Kazao je da je analizom zemljišta utvrđeno da je zemlja dovezena zajedno s posmrtnim ostacima, što upućuje na to da je riječ o sekundarnoj grobnici, o čijem je mogućem postojanju službe ministarstva krajem 2021. godine obavestila sigurno-obaveštajna agencija.

“Svo ovo vreme u protekle dve godine sa nama su bili i predstavnici Državnog tužilaštva i Ministarstva untrašnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinitelja i odgovornosti, kao i podizanja optužnica”, kazao je Medved.

Naveo je da je tokom probnih iskopavanja na Petrovačkoj doli pretovareno više od 90.000 kvadratnih metara raznog materijala i otpada. 

Prema njegovim riječima, preliminarnim istraživanjima i saznanjima, riječ je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovini 1992. godine, u vrijeme privremene okupacije grada Vukovara. 

Dodao je da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, što je, kako je ustvrdio, rezultat sistemskog institucionalnog pristupa.
Na konferenciji za novinare Medved je porodicama nestalih poručio da se u procesu pronalaska nestalih Hrvatska neće umoriti, a počiniocima zločina da će odgovarati za svoja zlodela. 

Državni tužilac Ivan Turudić je rekao da će posmrtni ostaci biti dopremljeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu, gde će biti sprovedene potrebne analize u pokušaju da se utvrdi identitet žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana