Vučić: Nova vlada i skupština trajaće do 2022. godine, Dačić na čelu Skupštine

Srna
Vučić: Nova vlada i skupština trajaće do 2022. godine, Dačić na čelu Skupštine

BEOGRAD - Vlada Srbije i skupštinska većina biće ograničenog trajanja, odnosno najkasnije do 3. aprila 2022. godine biće održani parlamentarni izbori zajedno sa predsjedničkim, rekao je lider vladajućeg SNS-a Aleksandar Vučić.

On je, nakon sjednice Predsjedništva SNS-a, rekao na konferenciji za novinare u Beogradu da je definisano šest osnovnih ciljeva za novu vladu Srbije, koju će voditi Ana Brnabić.

Ti ciljevi su borba za zdravlje građana, za interese srpskog naroda na Kosmetu i vitalnih interesa Srbije, protiv mafije, za očuvanje nezavisnosti i samostalnosti Srbije i vojne neutralnosti, zatim ubrzane reforme u oblasti vladavine prava, ekonomsko jačanje Srbije.

Vučić je rekao da je među prvim ciljevima borba za zdravlje građana, odnosno borba protiv virusa korona, da Srbija bude među pet najboljih evropskih zemalja.

On je dodao da je za ostvarenje tog cilja potrebna izgradnja novih kapaciteta, bolnica, te ubrzano renoviranje postojećih i izgradnja novih kliničkih centara.

Vučić je naveo da će Ivica Dačić biti na čelu Skupštine. 

"Imamo vrlo korektnu saradnju sa SPS-om. Imali smo nešto drugačija viđenja kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti. Više sam ja prihvatio Dačićeve predloge nego on moje. Dobre stvari smo uradili za našu zemlju. Za deset ili 20 godina moći će da vidi puteve i pruge koje smo napravili, da imamo višu stopu rasta od Španije, italije, Francuske...", naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, sljedeći najvažniji zadatak jeste borba za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiju, za očuvanje vitalnih interesa Srbije na Kosmetu, što je teška borba, zbog čega je potrebno široko jedinstvo naroda, ali i spremnost za kompromisna rješenja.

Vučić je rekao da je sljedeći cilj borba protiv mafije, koja će biti žestoka, beskompromisna i odlučna, odnosno protiv onih koji su “ekonomski progres Srbije iskoristili da postave svoje sisteme za ubijanje i pljačku ljudi”.

“Rat između klanova, koji nisu poreklom iz Srbije, prenio se na ulice Srbije, neki su pomislili da su čak i jači od države”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je cilj i očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, da država može da vodi svoju politiku, da je vojno neutralna i da brine o svojim nacionalnim interesima.

Vučić je naveo kao cilj i ubrzane reforme u oblasti vladavine prava i evroitnegracije, dodajući da će ova vlada imati novo ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog.

“Neće biti kompromisa oko poštovanja elementarnih ljudskih prava. Neće u Srbiji moći da bilo ko tuče nekoga”, rekao je Vučić, navodeći da je zabrinut zbog rasta ekstremističkih grupacija i onih koji napadaju građane i migrante.

On je izrazio uvjerenje da Srbija ove godine, uprkos epidemiji virusa korona, neće imati negativan privredni rast.

Vučić je rekao da očekuje ekonomsko jačanje Srbije sljedeće godine šest odsto, što je izuzetno visoko postavljena ljestvica i da očekuje da Srbija u tome bude prva u naredne dvije godine u Evropi.

On je dodao da će se nastaviti sa izradnjom infrastrukture, puteva, pruga, jačanje energetike, da se dalje jača vojska i policija.

Govoreći o obilježavanju 12 godina od osnivanja SNS-a, Vučić je naveo da zbog epidemije neće biti velike svetkovine, a da će sutra u 12.00 časova o planovima SNS-a za budućnost govoriti portparol stranke Miloš Vučević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana