Vrhovni sud u Hrvatskoj naložio da počne suđenje za “Loru 2”

Agencije
Vrhovni sud u Hrvatskoj naložio da počne suđenje za “Loru 2”

ZAGREB - Vrhovni sud u Hrvatskoj naložio je da počne suđenje za ratne zločine nad Srbima u slučaju ''Lora 2'', 20 godina nakon zločina koji se desio u tom splitskom logoru, javile su agencije.

Odbijene su žalbe optuženih - komandanta Vojno-istražnog centra ''Lora'' Tome Duića i čuvara Emilija Bungura koji su u bjekstvu sedam godina i koji se protive da im bude suđeno u odsustvu.
Žrtve i preostali optuženici dostupni su i čekaju već gotovo tri godine da počne suđenje.
Osim Duića i Bungura, optuženi su i Duićev pomoćnik Tonči Vrkić, te čuvari Anđelko Botić i Ante Gudić, koji su pravosnažno osuđeni za ratni zločin u ''Lori 1''.
U bjekstvu su bili i Miljenko Bajić i Josip Bikić, pravosnažno osuđeni u Lori. Bajića su uhapsili, a Bikić se sam predao, nagodio sa tužilaštvom te dobio simboličnu kaznu od dvije i po godine zatvora. Bajića čeka novo suđenje, jer su mu sudili u odsutnosti.
Postupak za ratne zločine u Lori Državno tužilaštvo Hrvatske aktivno vodi 12 godina. Glavni državni tužilac Mladen Bajić autor je optužnice za ''Loru 1''. Osim ''Lore 1'' i ''Lore 2'', Državno tužilaštvo vodi još nekoliko postupaka, tako da postoje i ''Lora 3'', ''Lora 4'', ''Lora 5'' i ''Lora 6''...
Mediji podsjećaju da je gotovo nevjerovatno da je Bajić ograničio krivičnu odgovornost isključivo na osmoricu optuženih u slučaju ''Lora'', jer ispada kao da niko od njihovih nadređenih nije znao što se događa, a morao je znati. Ne samo zato što je saznanja o tome vrhovnom komandantu Franji Tuđmanu prenio vojni policajac Marijo Barišić, već i zato što je uviđaje zločina počinjenih tokom 1992. godine vodio upravo Mladen Bajić, tada vojni tužilac u Splitu.
Ljudi koji su bili angažovani na rasvjetljavanju zločina u Lori optužili su Bajića da je svjesno zataškavao brojne stvari koje su se dogodile u tom logoru, i to zbog toga da bi izbjegao vlastitu odgovornost u tim nesrećnim događajima, ali glavni državni tužilac u nekoliko navrata je kategorički demantovao takve teze.
Nepoznati su ostali krivci za likvidaciju 14 pripadnika nikšićko-šavničke grupe. Nakon zarobljavanja na južnom ratištu, prebačeni su u “Loru”. Većina ih je kasnije likvidirana u Duvnu. Državno tužilaštvo, koje vodi istragu, još nije ispitalo pripadnika Hrvatske vojske koji ih je zarobio i isljeđivao na samom ratištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana