Vojnić: Ćirilica izazvala tenzije i na fudbalskoj utakmici

RTRS
Vojnić: Ćirilica izazvala tenzije i na fudbalskoj utakmici

Karlovac - Predsjednik Županijske organizacije Samostalna demokratska srpska stranka Siniša Ljubojević ocijenio je danas nepotrebnim podizanje tenzija između Srba i Hrvata u Karlovačkoj županiji zbog isticanja ćiriličnog natpisa na fudbalskoj utakmici u Vojniću.

On je rekao da u SDSS-u smatraju pretencioznim ponašanje igrača gostujućeg kluba iz Krnjaka, koji su napustili teren, budući da je natpis bio samo prijateljska poruka jednom od igrača.

Poruka "Zelena devetka u ovaj grad vratiće se kad-tad, Šimi od drugara", napisana ćirilicom, pojavila se početkom drugog poluvremena pošto je domaći Fudbalkski klub "Petrova gora" poveo rezultatom 6:0.

Poruka, kako je prenijela Hina, ima dvojako značenje - Nikola Šimulija je igrač koji je u zelenom dresu FK "Petrova gora" igrao pod brojem devet, a tako se zove i njegov kafić u Vojniću, koji je zatvoren jer vlasnik uskoro odlazi iz Hrvatske.

Portparolka karlovačke Policijske uprave Andreja Lenard izjavila je da je policija postupala po prijavi i da je konstatovano da nije utvrđen nikakav prekršaj niti drugo krivično djelo.

Uvrđeno je, kako je rekla, da u isticanju natpisa nije bilo ni prijetnji ni bilo čega uvredljivog bilo za pojedince, bilo za moralne osjećaje građana.

Ljubojević je u saopštenju objasnio da je tokom susreta FK "Petrova gora" i NK "Krnjak" ćirilični natpis "Zelena devetka u ovaj grad vratiće se kad-tad, Šimi od drugara" bio upućen prijatelju, a igrači FK "Krnjak" protestujući su napustili igralište pa je utakmica prekinuta. Oni su, kako tvrdi, to učinili zbog lošeg rezultata, a ćirlični natpis im je bio samo izgovor.

On je ocijeno da je cijeli događaj predimenzioniran, što "doživljava kao pritisak na srpsku zajednicu".

U Vojniću živi 45,55 posto Srba i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina omogućava im korišćenje i upotrbu ćiriličnog pisma. Ljubojević je podsjetio da su na zgradi vojnićke opštine dvojezični natpisi, kao i u Krnjaku iz kojega dolaze gostujući igrači.

"Vjerujemo da taj događaj javnost neće okarakterisati kao incident jer on to zapravo i nije, zaključio je Ljubojević.

Sekretar FK "Petrova Gora" Nemanja Eremić izjavio je za Hinu da je natpis oproštajna poruka Nikoli Šimuliji, koji nosi broj devet i to mu je bila poslednja utakmica budući da odlazi u Njemačku, pa u Australiju.

Štaviše, saigrači su pitali sekretara Eremića mogu li istaći natpis s takvim sadržajem i on im je dopustio, ali mu nisu rekli da će biti na ćirilici.

"Kada smo vidjeli ćirilicu, predsjednik kluba Predrag Knežević odmah im je rekao da možemo imati samo problema, da transparent maknu, što su oni i učinili nakon jednog minuta, rekao je Eremić.

Tada je, dodao je, postignut gol i rezultat je bio 6:0 za domaćina "Petrovu goru". On je dodao da mu smeta reakcija FK "Krnjak" jer "ispada da je klub iz Vojnića nacionalistički, a nije".

"Nama je trener Hrvat Stjepan Benić, a kod njih u opštini u kojoj živi 80 posto Srba, igrači su samo Hrvati i oni sada nama prigovaraju nacionalizam. To me boli", rekao je Eremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana