Vladika Joanikije: Pojačati molitve i pokazati solidarnost, bez obzira na političku i vjersku pripadnost

Srna
Vladika Joanikije: Pojačati molitve i pokazati solidarnost, bez obzira na političku i vjersku pripadnost

PODGORICA - Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poručio je da događaji koji su prinudili ljude da se izoluju i povuku, obavezuju vjernike da pojačaju molitve, prije svega za one koji su oboljeli od opakog virusa korona i za one koji se brinu o njihovom ozdravljenju.

"Mi uvijek poštujemo struku, poruke ljekara i kriznog štaba. Znamo koliko je odgovorna situacija, koliko je ozbiljna za sve, ali isto tako želimo da u danima ove velike krize naglasimo značaj vjere i svetinja", rekao je vladika Joanikije sinoć za Radio "Svetigoru" u novoj internet litiji koja se emituje uživo na tom radiju i zvaničnim "Fejsbuk" i "Instagram" stranicama pod nazivom "Ne damo svetinje".

Vladika Joanikije, koji se obratio iz Manastira Đurđevi stupovi, gdje se nalazi u samoizolaciji nakon povratka iz Ukrajine, istakao je da u ovakvim okolnostima treba pojačati molitve i pokazati solidarnost, bez obzira na političku i vjersku pripadnost.

"Molitva i svete tajne imaju čudotvorno i iscjeliteljsko dejstvo. Samoizolacija je potrebna, ali ona je za mnoge jako teška. Ljudi su usamljeni. To ima svoje psihološke posljedice, ali upravo zbog toga treba da pojačamo našu molitvu jedni za druge. Nadam se da ćemo poslije ovih iskušenja izaći još mnogo jači", rekao je epsikop budimljansko-nikšićki.

Govoreći o služenju za Vaskrs, vladika Joanikije je istakao da će bogosluženja biti, ali da će se obavljati onako kako bude moglo, u skladu s prilikama.

Na pitanje da li će litije biti nastavljene nakon što se završi situacija sa epidemijom virusa korona, vladika Joanikije je rekao da ukoliko se ne postigne dogovor i rješenje koje će biti konačno i sa kojim bi bili zadovoljni i crkva i vlast, oni nemaju drugog načina da se bore za svoja prava.

"Nemamo drugog načina, osim pozivajući na dijalog i osim ovog svjedočenja da se ne slažemo s ovom nepravdom koja nam je nanesena. Moramo tu nepravdu da ispravimo, zbog svih vjerujućih, ali i zbog svih vjera i same Crne Gore", istakao je episkop Joanikije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana