Vladika Joanikije: Patrijarh Irinej sačuvao jedinstvo crkve i unaprijedio jedinstvo naroda

Srna
Vladika Joanikije: Patrijarh Irinej sačuvao jedinstvo crkve i unaprijedio jedinstvo naroda

PODGORICA - Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko- nikšićki Joanikije izjavio je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej ispunio svoj zadatak, sačuvao jedinstvo crkve, unaprijedio jedinstvo naroda i ostavio jedno veliko zaveštanje da svi sveštenoslužitelji, sveštenici, monasi, narod slijede taj njegov put i njegovo zavještanje.

“Dovoljno je vidjeti kako je on lijepo ispraćen od cijelog naroda, iako je ovo vrlo nezgodna situacija, otežane okolnosti i dolazak i učešće u jednom velikom svenarodnom događaju. Pored svih mjera koje su se morale poštovati, on je na dostojanstven hrišćanski crkveni način ispraćen od cijelog svog naroda, ožaljen. I u ovoj žalosti, a to je molitvena tuga, mi smo se kao narod još više objedinili”, rekao je episkop budimljansko-nikšićki.

Vladika Joanikije je naglasio da je, zemaljski gledano, srpski narod gubitkom mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja izgubio dva noseća stuba Srpske pravoslavne crkve, da je to ispit za srpski narod i da poziva na još veću odgovornost, posebno sveštena lica i svakog vjerujućeg čovjeka.

On je dodao da je to pred Bogom veliki dobitak na nebu, “gubitak na zemlji, a dobitak na nebu”.

“Ali nebo uvijek djeluje u ovom našem životu, tako da naši arhijereji, blaženopočivši patrijarh i blaženopočivši mitropolit, koji su svojim životom napravili jednu svijetlu stazu koju treba slijediti, oni su i dalje sa nama svojim primjerom i svojim duhom. To doživljavamo kao raspeće, kao Veliki petak naše crkve, ali Veliki petak ima nadu i predokušaj vaskrsenja. Eto, takva je situacija kada ispraćamo velike ličnosti i velike jerarhe Hristove”, rekao je episkop Joanikije za “Sputnjik”.

Vladika Joanikije, koji nije prisustvovao sahrani patrijarha Irineja zbog oporavka od virusa korona, rekao je da je patrijarh Irinej svojim životom, od najranije mladosti do upokojenja, potvrdio prije svega svoju vjeru, svoju ljubav prema Bogu, prema svojoj Crkvi i prema svome narodu.

Episkop budimljansko-nikšićki rekao je da je zadovoljan kako je prošla njegova borba sa virusom korona i zahvalio ljekarima i bratstvu manastira Đurđevi Stupovi, te izrazio nadu da će se za koji dan potpuno oporaviti i početi da služi.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC saopštila je da se danas u medijima pojavila netačna informacija da je episkop Joanikije negativan na korona virus.

“Episkop Joanikije testiran je u petak, 20. novembra, dijagnostičkom metodom pi-si-ar i ustanovljeno je i dalje prisustvo korona virusa. Krajem sedmice biće sprovedeno ponovno testiranje”, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana