Vladika Joanikije: Ne možemo dopustiti diskriminaciju

Srna
Vladika Joanikije: Ne možemo dopustiti diskriminaciju

BERANE - Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poručio je da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ u Crnoj Gori za dijalog sa vlastima, ali da ne može dopustiti bilo kakvu diskriminaciju u državi, posebno prema pravoslavnoj vjeri.

“Nemam pravo nikome da oprostim prebijanje naroda, posebno neću oprostiti prebijanje djece i omladine u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici”, rekao je vladika.

Vladika Joanikije je, govoreći za Radio Svetigoru o nedavnom hapšenju njega i osmorice sveštenika u Nikšiću, ocijenio takav gest kršenjem zakona.

“Vidjeli ste kako se vlast ponašala u posljednjih nekoliko mjeseci prema Crkvi. Onako, kao da je ona kriva za korona virus, čak i kada ga nije bilo u Crnoj Gori”, naglasio je vladika.

Episkop je dodao da su incidente u Nikšiću poslije hapšenja sveštenstva ubrzali ubačeni provokatori, što je recept vlasti.

“Nismo kršili, niti ćemo kršiti pravila, ali nećemo dopustiti sebi da se u marketima okuplja i kroz njih prođe dnevno do 10.000 ljudi, a mi da ne možemo održavati litije”, rekao je vladika.

Prema njegovim riječima, ako drugi moraju da imaju ljudske i vjerske slobode, imaće ih i pravoslavni vjernici i izboriće se za slobodu litija.

Vladika je istakao da se svi problemi moraju rješavati dijalogom, uz međusobno razumijevanje, ali da je za dijalog potrebna dobra volja, a da on nije dovoljno siguran da li te dobre volje ima.

“U našim zahtjevima nema ničeg specijalnog. Samo tražimo da budemo ravnopravni sa ostalim vjerama u Crnoj Gori i ne možemo dopustiti bilo kakvu diskriminaciju u našoj državi prema bilo kome, a posebno prema našoj vjeri. Skrećemo pažnju našoj vlasti sve vrijeme, da je ovo važno pitanje za budućnost države, ali, vlast, pokazalo se, vodi računa samo o jednom, kako da ostane da vlada, da što više zgrabi i da nam otme ono što nije oteto”, rekao je epsikop Joanikije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana