Vladika Joanikije: Kijevsko-pečerska lavra čuva više od 120 svetih kivota, bezbožnici hoće da je otmu

Srna
Foto: Adria.tv

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas molitvu za stradalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i Kijevsko-pečersku lavru u kojoj se, kako je rekao, čuva više od 120 kivota svetitelja i Božijih ugodnika, a bezbožna vlast to hoće da otme.

"Vidimo da bezbožna vlast hoće da otme tu znamenitu svetinju koja je ponos cijeloga pravoslavlja, koja je jedna od najvećih svetinja pod kapom nebeskom. Usudio bih se da kažem, poslije Hrama Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, najveća svetinja u cijelom Pravoslavlju", rekao je vladika Joanikije. 

Mitropolit se pomolio se Bog sačuva Kijevo-pečersku lavru i ostale velike svetinje u Ukrajini, koje nažalost otuđena od Boga i obezbožena vlast hoće da oduzme od Ukrajinske pravoslavne crkve. 

On je pojasnio da je ta svetinja stub cijeloga pravoslavlja, naročito izvornog pravoslavlja u Ukrajini, a da se sada radi na tome da se preda lažnoj crkvi i pseudo-religijskim družinama i da se na takav način počne zatirati pravoslavna vjera u Ukrajini. 

"Očigledno da se o tome radi. Inače, ako bi se radilo o poštovanju vjere i o slobodi vjere, nikome ne bi palo na pamet da posegne za takvim zlim činom i zlim postupkom koji je zlokoban, ponajviše za raspeti narod u Ukrajini", istakao je mitropolit Joanikije nakon liturgije u Sabornom hramu u Podgorici. 

Mitropolit Joanikije je dodao da sva borba u Crnoj Gori za svetinje i za vjeru pravoslavnu, izgleda kao blijeda slika prema onome što oni danas trpe i kako se oni danas bore. 

"Narod svojim tijelima štiti kivote svetih i sveštenstvo i svoju Kijevo-pečersku lavru", rekao je vladika i dodao da su se danas pomolili da Gospod izlije svoju blagodat i svoju milost, prije svega na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, njene služitelje i cijeli blagovjerni narod.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana