Vladika Joanikije: Izboreno pravo da pravoslavna vjera ima puno dostojanstvo

Srna
Vladika Joanikije: Izboreno pravo da pravoslavna vjera ima puno dostojanstvo

PODGORICA - Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je izboreno pravo da pravoslavna vjera ima puno dostojanstvo u Crnoj Gori, kao i ostale religije i da svi budu slobodni u njenom ispovijedanju bez obzira kojoj konfesiji pripadali.

“Boreći se protiv nepravde nismo ništa za sebe tražili posebno, nego samo ravnopravnost i opštu slobodu vjere. Nadam se da smo se izborili i uvijek ćemo morati da se žrtvujemo za našu vjeru, ma kakvo nas iskušenje u budućnosti snalazilo, jer smo to naučili od predaka”, rekao je vladika Joanikije u besjedi ispred Sabornog hrama nakon završene litije u Nikšiću.

On je rekao da su prvi put za 25 godina i čelnici nikšićke opštine sa sveštenstvom na čelu molitvenog hoda u slavu Svetog Vasilija i pozvao ih da rade u interesu građana, kao što su i najavili nakon preuzimanja vlasti.

Vladika Joanikije kaže da se ljubav naroda prema svetitelju ne može ograničavati, ali se mora pozivati na poštovanje epidemioloških mjera i čuvanje jedni drugih uz nošenje maski.

On je zahvalio pripadnicima Vojske i policije koji su im pomagali u, kako je rekao, nesvakidašnjim dešavanjima.

“Sveti Vasilije uvijek je među nama, kao što je bio i 2019. godine kada smo bili stavljeni van zakona i trpjeli veliku nepravdu i poniženje”, dodao je vladika Joanikije.

Vladika Joanikije predvodio je večeras veliku narodnu litiju u Nikšiću u čast Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika grada.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana