Vlada Slovenije usvojila nova epidemiološka pravila: PCR test putnicima ne skraćuje karantin

Tanjug
Vlada Slovenije usvojila nova epidemiološka pravila: PCR test putnicima ne skraćuje karantin

LjUBLjANA- Putnici kojima je naloženo da idu u karantin nakon ulaska u Sloveniju, više neće moći da skrate karantin PCR testom, stoji u novim pravilima koja je sinoć usvojila vlada Slovenije, a koje stupaju na snagu u ponedeljak.

Odluka je donijeta nakon što je ove nedjelje karantin skraćen sa deset na sedam dana, saopšteno je iz kancelarije za komunikacije slovenačke vlade, prenosi agencija STA.

Da bi izbjegli karantin pri ulasku u zemlju, putnici moraju imati važeću kovid propusnicu koja dokazuje vakcinaciju, ili uvjerenje da su se oporavili od kovida-19, ili da su imali negativan PCR test u poslednjih 48 časova, ili brzi antigenski test u posljednja 24 sata.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 7.580 novoinficiranih virusom korona, što je novi dnevni rekord nakon što je prije dvije nedjelje počelo širenje omikron soja.

Posljednji dnevni bilans predstvlja i povećanje od skoro 70 odsto u odnosu na evidenciju od prije nedjelju dana, prenosi agencija STA.

Stopa pozitivnosti PCR testova dostigla je 53 odsto, a ukupan broj testiranih je premašio 14.000, što ukazuje da se Slovenija približila granici dnevnog maksimuma testiranih.

Dvonedjeljni dnevni prosjek novozaraženih je 2.906, a sedmodnevni prosjek dnevnog broja novozaraženih čak 5.646, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana