Vlada Crne Gore i SPC nastavljaju dijalog o preporukama Venecijanske komisije

Srna
Vlada Crne Gore i SPC nastavljaju dijalog o preporukama Venecijanske komisije

Podgorica - Vlada Crne Gore i Mitropolija crnogorsko-primorska Srpska pravoslavne crkve nastaviće dijalog o preporukama Venecijanske komisije na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, zaključeno je na sastanku premijera Duška Markovića i Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Marković je rekao da Vlada želi da uobliči pravni sistem u skladu sa današnjim potrebama Crne Gore kao viševjerskog i multikulturalnog društva, saopšteno je iz Službe Vlade Crne Gore za odnose sa javnošću.

“Naša obaveza je da ostavimo ambijent i nasljeđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze”, naglasio je Marković.

On je istakao da Vlada iskazuje poštovanje prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenim vjernicima, navodeći da je zajednički interes da bude postignut najviši stepen konsenzusa o vjerskim pitanjima i proceduri ispunjavanja preporuka Venecijanske komisije.

“Zbog toga sam prihvatio mitropolitovu inicijativu da se sastanemo, kao i njegov zahtjev da se u vezi sa Prijedlogom zakona, nakon što smo dobili mišljenje Venecijanske komisije, razgovara u prisustvu pravnih savjetnika koje je angažovala Mitropolija”, naglasio je Marković.

Sastanku u kabinetu crnogorskog premijera u Podgorici, na mitropolitov zahtjev, prisustvovao je i potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku Zoran Pažin.

Pažin će, kako je saopšteno, u nastavku dijaloga predvoditi vladin stručni tim tokom daljeg rada na ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije.

Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila Vlada Crne Gore predviđeno je da državna imovina postanu svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana