U Vukovaru otvorena biblioteka “Zaharije Orfelin”

Srna
U Vukovaru otvorena biblioteka “Zaharije Orfelin”

Vukovar - U Vukovaru je otvorena biblioteka Srpskog kulturnog centra “Zaharije Orfelin”.

Presijecanjem vrpce, direktor Srpskog kulturnog centra Srđan Sekulić i predsjednik Zajedničkog vijeća opština Srđan Jeremić otvorili su juče vrata ove veoma značajne srpske kulturne ustanove u Vukovaru.

“Ova inicijativa i proces sakupljanja knjiga traju šest godina. Konačno smo ovu ideju uspeli da realizujemo, zahvaljujući svima koji su nam u tome pomogli. To su prije svega Zajedničko vijeće opština koje je osnivač ovog centra, ali i druge institucije i udruženja kao što su SKD žProsvjetaž pododbor Vukovar i KUD žSlogaž iz Vukovara koji su nam donirali svoje knjige, zatim Matica srpska, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Gradska biblioteka Novi Sad, Narodna biblioteka Srbije i mnogi drugi”, rekao je Sekulić.

Budućim članovima biblioteke “Zaharija Orfelin” od ponedjeljka, 15. aprila, biće dostupno približno 15.000 naslova, piše portal “Srbi.hr”.

Biblioteka Srpskog kulturnog centra Vukovar nosi ime srpskog pisca i pjesnika, izdavača i kaligrafe rođenog u Vukovaru Zaharija Orfelina.

“Rođen je u ovom gradu u kome nema nikakvog pomena o njemu. Na ovaj način ćemo sačuvati njegovo ime i sprečiti njegov zaborav”, rekao je Sekulić.

Jeremić je rekao da će ova biblioteka imati značajno mjesto kada je riječ o kulturi srpskog naroda u Hrvatskoj, pogotovo na njenom istoku, budući da posjeduje izdanja koja nema ni jedna druga biblioteka u Hrvatskoj.

Otvaranju biblioteke prisustvovali su i vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim, generalni konzul i konzul Srbije u Vukovaru Milan Šapić i Ljudmila Ostojić, sekretar Ministarstva kulture i informisanja Srbije Igor Jovičić, predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novi Sad Miljana Kozarov, zamjenici župana, načelnici srpskih opština, predsjednici manjinskih vijeća, direktori osnovnih škola, te društveni i kulturni radnici Srba u Vukovaru i okolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana