U Tivat uplovila najveća privatna jahta na svijetu

Srna
U Tivat uplovila najveća privatna jahta na svijetu

Tivat - Najveća privatna jahta na svijetu - “Azam”, duga 180 metara, uplovila je jutros u marinu Porto Montenegro u Tivtu.

Jahta, koja pripada predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata šeiku Kalifi bin Zajedu Al Nahijanu, vezana je na mol tivatske marine, na mjestu koje može da primi brodove dužine do čak 250 metara.

“Azam”, što na arapskom znači “odlučni”, izvan je domašaja šetača i fotografa kroz marinu Porto Montenegro, pa njegova posada i putnici uživaju u potpunoj diskreciji.

Jahta je po specijalnoj narudžbi sagrađena 2013. u čuvenom njemačkom bropdogradilištu Lursen, a gradnja je koštala oko 610 miliona dolara.

Brod, veličine osrednjeg kruzera, dug je 180 i širok skoro 21 metar, a težak 13.136 tona.

Za tako veliko plovilo “Azam” ima neuobičajeno mali gaz od samo 4,3 metra, što mu, u kombinaciji sa specifičnom vitkom formom trupa i sa izuzetno jakim pogonskim sistemom ukupne snage skoro 94.000 konja, omogućava postizanje vrtoglavo visoke maksimalne brzine za jednu jahtu od čak 31,5 čvorova.

“Azam”, pored ostalih luksuznih sadržaja, ima dva bazena, dva helipada, bioskop, disko, najveću dvoranu za ručavanje i svečanosti na jednoj jahti, dimenzija 29 sa 18 metara.

Ovaj ultraluksuzni brod na sebi nosi i mini podmornicu. Sve staklene površine na “Azamu” napravljene su od neprobojnog stakla, a apartman vlasnika je i dodatno oklopljen panelima balističke zaštite od kevlara.

Jahta čak ima i sistem za odbranu od eventualnog napada protivbrodskim raketama.

“Azam” prima 36 putnika o kojima brine 60 članova posade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana