U subotu u Podgorici proslava Svetog Simeona Mirotočivog

Srna
U subotu u Podgorici proslava Svetog Simeona Mirotočivog

PODGORICA - Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve organizuje u subotu, 29. februara, u Podgorici svečanu proslavu Svetog Simeona Mirotočivog, kojoj će prisustvovati i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da ove godine Svetosimeonovska litija ima poseban značaj jer se odvija u atmosferi borbe Crkve za odbranu svojih svetinja i protiv bezakonog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Ovogodišnja litija nosi sa sobom nemjerljivu radost. Dolazi nam najveći svjedok i ispovjednik jedinstva Crkve u današnjem pravoslavlju, mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije. On će sa četvoricom svojih episkopa posjetiti Crnu Goru, donijeti blagoslov ukrajinskih svetinja, pružiti podršku Crkvi u Crnoj Gori u odbrani svetinja i predvoditi ovu veliku litiju ulicama glavnog grada", navodi se u saopštenju.

U subotu će u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici biti služena Sveta arhijerejska liturgija, koju će služiti veliki broj arhijereja Ukrajinske pravoslavne crkve moskovske Patrijaršije i Srpske pravoslavne crkve.

"Nakon Svete liturgije, krenuće krsni hod u slavu Svetog Simeona do manastira na Nemanjinom gradu, mjesta rođenja ovog našeg velikog zaštitnika i rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića", ističe se u saopštenju.

Iz Mitropolije je upućen poziv svim crkvenim opštinama da organizuju vjerni narod da učestvuje "u ovom istorijskom događaju".

Crkvena opština Kotor organizuje prevoz za sve zainteresovane, a autobusi će krenuti u subotu u 8.00 časova.

Vjernici se mogu prijaviti za prevoz u crkvi Svetog Nikole u Kotoru.

Crkvena opština Nikšić organizuje prevoz za sve građane koji nisu u mogućnosti da idu u svojoj organizaciji, a mogu se prijaviti u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Srpski monah Simeon, poznat kao Stefan Nemanja, osnivač dinastije Nemanjića, koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka, umro je 26. februara 1200. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog u nizu svetaca iz loze Nemanjića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana