U Nikšiću nastavljeno suđenje Joanikiju i osmorici sveštenika

Tanjug
Foto: Agencije

NIKŠIĆ- U Nikšiću je danas nastavljeno suđenje mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici seštenika koji se, prema optužnici Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić, terete da su 12. maja 2020. godine prekršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti kovid19.

Toga dana u Nikšiću je održana svenarodna Litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostruškog čudotvorca, slave Saborne crkve i grada.

Ročištu prisustvuju sveštenici, ali ne i mitropolit Joanikije koji je odsustan zbog sjednice Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Advokat optuženih Savo Kostić je rekao da ga je njegov branjenik obavijestio da, zbog ranije preuzetih obaveza, zatraži odlaganje pretresa.

On je rekao i da je u toku Božićni post, kao i da je za 14. decembar zakaza sjednica Sinoda SPC, gdje je prisustvo Joanikija obavezno i da iz tog razloga neće moći prisustvovati ni tog dana.

Što se odbrane tiče, rekao je Kostić, saglasni su da se postupak nastavi.

Advokat Vera Mijanović je na ročištu tokom iskaza Tihomira Goranovića konstatovala da policija tog 12 maja  nije postupala u skladu sa ovlašćenjima.

"Skup visokog rizika prepustili su slučaju. Nepreduzimanjem pretvorilo se u slučaj u kojem niko ne može da odgovara. Da li ima smisla da se ovaj slučaj nastavi", upitala je ona.

Bivši načelnik nikšićkog CB-a Tihomir Goranović je na ročistu protiv mitropolita Joanikija i osmorice sveštenika istakao da je policija spornog 12. maja  postupala u skladu sa ovlašćenjima i po nalogu nadležnog tužioca.

"Po zakonu o javnom redu i miru, službenici Uprave policije u slučaju bilo kakvog javnog okupljanja imaju ovlašćenja da upozore građane da se radi o neprijavljenom skupu, da izdaju naređenja da se raziđu i ukoliko ne postupe po navedenom naređenju, da primene sredstva prinude", rekao je Goranović, prenela je Radio-televizija Nikšić.

Advokat odbrane Kostić je pitao Goranovića zašto onda tog dana, kada se narod već nije razišao nakon upozorenja, nisu primijenili sredstva prinude, a Goranović je rekao da to nije učinjeno jer bi, kako je rekao, dovelo do težih društvenih posljedica. Rekao je i da je upoznao sveštenike sa okolnostima i mjerama koje su važile tog dana.

Na pitanje branioca okrivljenih Kostića da li je lično ili preko telefona razgovarao sa sveštenicima, Goranović je kazao da su njegov kolega Darko Mađarić i on lično razgovarali sa sveštenicima Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem, a kasnije i sa sveštenikom Danilom Zirojevićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana