U Hrvatskoj identifikovani posmrtni ostaci pet lica srpske nacionalnosti

Tanjug
U Hrvatskoj identifikovani posmrtni ostaci pet lica srpske nacionalnosti

BEOGRAD - U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka pet lica srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine, na području Hrvatske.

Posmrtni ostaci ekshumirani su u Vinkovcima (1), Selinama (1), Kninu (1), Šibeniku (1) i Petrinji (1), saopštila je danas Komisija za nestala lica Srbije.

Posmrtni ostaci ovih pet lica identifikovani su metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Od početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, koje su vršene na području Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring, pa je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces, u periodu od 2001. do 2022. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske.

Posmrtni ostaci više od 985 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane. Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana