U Hrvatskoj 1. jula stupa na snagu Zakon o trgovini, odnosno neradnoj nedjelji

Tanjug
U Hrvatskoj 1. jula stupa na snagu Zakon o trgovini, odnosno neradnoj nedjelji

ZAGREB- Od 1. jula, kada na snagu stupi novi Zakon o trgovini, prodavnice bi u Hrvatskoj po pravilu trebalo da ne rade nedeljom, s tim da će trgovci moći da po svom nahođenju izaberu 16 nedjelja tokom godine kada će njihova vrata biti otvorena.

Ponuđenih 16 radnih nedjelja po izboru trgovaca treba da budu raspoređene na šest mjeseci do kraja godine, što znači da će trgovci morati da izaberu od 27 mogućih nedjelja tokom kojih žele da rade, a svake naredne godine broj od 16 nedelja biće raspoređen tokom cijele godine.

Većina trgovina već je napravila rasporede, pa su se tako one u turističkim područjima uglavnom odlučile za radne nedjelje u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine i predprazničnim nedeljama krajem godine.

Zakon predviđa i izuzetke, kao što su benzinske stanice, prodavnice na aedrodromima i trajektnim lukama,  muzejima, tezge na pijacama, dok je za kioske radno vrijeme nedjeljom ograničeno od 7 do 13 sati.

Ograničavanjem rada nedjeljom djelomično se rješava problem nedostatka radnika, ali će, kako prenosi HRT, nedeljni promet za poslodavce biti teško nadoknadiv.

“Pozivanje na primere s neradnim nedjeljama u zemljama poput Njemačke ili Austrije, padaju u vodu kada se, kao primjer, uzmu zemlje poput Italije, gdje nema zabrane rada nedeljom”, kazao je stručnjak za maloprodaju Slobodan Školnik.

On smatra da će neradna nedelje teško pogoditi neke poslodavce i očekuje da će oni zaštitu zatražiti na Ustavnom sudu, gdje će zatražiti ravnopravnost učesnika na tržištu, ali i zaposlenih u različitim djelatnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana