U Gređanima kod Okučana liturgija i pomen stradalim mještanima

Srna
U Gređanima kod Okučana liturgija i pomen stradalim mještanima

OKUČANI - U Gređanima, kod Okučana, sutra će, povodom proslave hramovne slave Svete Petke, biti služena liturgija i pomen Srbima iz ovog sela koje su od 1991. do 1995 ubile hrvatske snage, te ustaše u Drugom svjetskom ratu od 1941. do 1945. godine.

Liturgiju i pomen služiće sveštenici Ognjen Tendžerić i Dragan Antonić, potvrđeno je Srni u Eparhiji pakračko-slavonskoj.

Početak liturgije zakazan je za 9.00 časova.

Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan je 2016. godine osveštao u starom dijelu Crkve Svete Petke u Gređanima spomen-ploču u znak sjećanja na 18 ubijenih Srba 1991-1995. godine iz ovog sela.

Na spomen-ploči ispisana su imena ubijenih mještana - Draginja i Đuro Čalić, Milka i Rada Gaćeša, Rajko Gljivica, Savo Jagličić, Milan i Siniša Keser, Rajko Savić, Obrad Kovačević, Nikola Kuzmić, Ilija Kužeta, Ignjatija Ružić, Ostoja Miladinović, Vojislav Nikšić, Jovan Radujković, Simo i Ljubica Zjalić.

U selu Gređani kod Okučana, u zapadnoj Slavoniji, 5. septembra 1991. godine pripadnici hrvatske paravojne formacije “Tigrovi” izvršili su stravičan zločin nad desetinama srpskih civila i teritorijalaca od kojih se mnogi još vode kao nestali.

Jedan dio srpskih vojnika i civila iz sela Gređani, čija se imena nalaze na postavljenoj spomen-ploči, poginula su tokom rata 1991-1995. godine.

Za ovaj zločin još niko nije procesuiran pred hrvatskim i međunarodnim pravosuđem, a Haški tribunal nikada nije ni vodio intenzivnu istragu o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u zapadnoj Slavoniji u proteklom ratu.

Hrvatska paravojska upala je u srpska sela Gređane i Čovac nakon povlačenja bivše JNA na početne položaje na kanal Strug.

U noći 5. na 6. septembar oko 22.00 časa paravojna grupa “Tigrovi” iz pravca sela Mlaka i Novi Varoš prva je upala u selo Gređane, razoružavši seosku stražu, nakon čega je uslijedio masakr nad srpskim civilima.

Pavelićeve ustaše su 8. maja 1944. godine izvršile teror nad nevinom djecom u selu Gređani, odsjek Visoka, kod kanala Strug, gdje je izvršen pokolj 12 srpskih dječaka iz sela Gređani koji su čuvali stoku u polju.

Tokom Drugog svjetskog rata ustaše su nekoliko stotina mještana, ukljućujući starce, žene i djecu iz sela Gređani, Čovac i Vrbovljani, prisilno odveli u koncentracione logore Jasenovac, Staru Gradišku, te u Mlaku i Ušticu, iz kojih se većina nikada živa nije vratila.

Prije rata područna škola i fudbalski klub u selu Gređani nosili su naziv “8. maj”, kao sjećanje na ovaj teški zločin.

U proteklom ratu pripadnici Hrvatske vojske zapalili su područnu školu u ovom selu, koja do danas nije obnovljena.

Crkva Svete Petke iz 1752. godine porušena je u Drugom svjetskom ratu, a poslije rata započeta je izgradnja nove, ali nije završena.

Selo Gređani po teritorijalnoj organizaciji u Hrvatskoj pripada Brodsko-posavskoj županiji, opština Stara Gradiška, u bivšoj Republici Srpskoj Krajini pripadalo je opštini Okučani, a za vrijeme bivše SFRJ opštini Nova Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana