Tužilaštvo traži 93 godine zatvora zbog šverca kokaina iz Kolumbije preko Bara

Tanjug
Tužilaštvo traži 93 godine zatvora zbog šverca kokaina iz Kolumbije preko Bara

PODGORICA- Specijalno tužilaštvo u Tirani zvanično je zatražilo kaznu od ukupno 93 godine zatvora za 11 osoba optuženih za šverc 485 kilograma kokaina iz Kolumbije, preko Luke Bara do albanskog grada Fiera.

U pitanju je droga koja je zaplijenjena na jesen 2022. godine, a dopremljena je iz Kolumbije preko Luke Bara. Dio akcije u kojoj je razbijena ta kriminalna grupa bila je i crnogorska policija, podsjeća RTCG.

Kokain je transportovan iz Kolumbije preko Luke Pirej, u Grčkoj, do Luke Bara, u Crnoj Gori. Zatim je kopnenim putem dopremljen u Albaniju.

Tužilaštvo Albanije tereti bivšeg lokalnog funkcionera Viktora Červanakua i još desetoricu za trgovinu drogom iz Kolumbije. Tužilac je predložio sudu da Červanaku bude osuđen na deset godina i osam mjeseci zatvora.

Droga je otkrivena 24. novembra 2022. godine u stanu Červanakua, koji je dotad bio posebno pretvoren u laboratoriju za kokain. Tužilaštvo tvrdi da su okrivljeni djelovali na organizovan način, i da bi, da je droga dospela na crno tržište, vrijedila 40 miliona eura.

Prema navodima iz tužilaštva, istragom je utvrđeno da je kokain nakon što je transportovan do Luke Bar kopnenim putem dovezen u Albaniju 19. septembra 2022. godine.

-Supstanca je transportovana i sakrivena u teretu vještačkog đubriva, spakovanog i utovarenog u kontejner, koji je iz Kolumbije preko Luke Pirej, u Grčkoj, prevezen do Luke Bara u Crnoj Gori. Teret je kopnenim putem u Albaniju ušao 19. septembra 2022. godine i nakon što je tovar ocarinjen u Tirani, prevezen je u selo Frakul e Madhe, kod Fiera, gde je zapljenu narkotika izvršila policija”, saopštili su ranije iz albanskog tužilaštva. Nakon dolaska na odredište ovog tovara, kriminalna grupa je obezbedila specijalizovana lica koja bi omogućila vađenje čistog kokaina, kojim bi se potom trgovalo.

Prema tužilaštvu, Nikolin Gjolena, Klajdi Vrioni (alias Klajdi Kodra), Viktor Červanaku i njegov sin Denilson Červanaku su ljudi koji su stvorili, organizovali i upravljali kriminalnom grupom za trgovinu drogom iz Kolumbije, dok su Zenel Červanku, Endži Ferhati, Redion Meši, Julian Malaj, Marildo Rona, Bledar Matoši i Kolumbijac Samir Rosales Rodrigez bili su članovi ove kriminalne grupe. Za sve njih, tužilaštvo traži od dve do 12 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana