Troje sudija Ustavnog suda Hrvatske objavilo izdvojeno mišljenje o odluci o Milanoviću

Srna
Troje sudija Ustavnog suda Hrvatske objavilo izdvojeno mišljenje o odluci o Milanoviću

ZAGREB - Troje sudija Ustavnog suda Hrvatske, koji su bili protiv odluke da hrvatski predsjednik ZoranMilanović ne može da bude mandatar, ni premijer, objavili su danas svoje mišljenje u kojem se navodi da ne postoje ustavnopravno precizno određeni temelji koji opravdavaju takvu odluku Ustavnog suda i dodaje da je takva odluka protivustavna.

“Ono što većina u Ustavnom sudu zapravo govori u svom saopštenju je sledeće: rezultate izbora ćemo priznati ako premijer bude neko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati. To saopštenje je, u stvari, prijetnja i novom Saboru da paze šta rade i koga podržavaju. Ta je prijetnja duboko protivustavna”, piše u mišljenju sudija Ustavnog suda Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selanca, prenosi Hina.

Ističe se da ovako značajni koraci i korišćenje ovlašćenja koje Ustavni sud ima na raspologanju zahtjevaju, “ne samo primjerenu, već i izričitu i jasnu ustavnopravnu argumentaciju”.

Sudije su navele da se odlukom Ustavnog suda ograničava pravo legalno izabranim zastupnicima da po svojoj volji podrže vladu i premijera kog žele.

“Smatramo da predsjednik Republike Hrvatske, naravno, ne može istovremeno da bude i predsjednik vlade, ali nema ni ustavnih, niti zakonskih prepreka da to ne bude ako prethodno da ostavku na dužnost predsjednika”, navodi se u mišljenju.

Ustavni sud Hrvatske ranije danas odlučio je da Milanović, kao predsjednik zemlje i “zbog svojih izjava i ponašanja”, ne može da bude mandatar za sastav buduće vlade.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je Milanović, za razliku od Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade.

Milanović se takvim izjavama i postupanjem stavio u položaj učesnika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik Hrvatske ne može da bude, zaključio je Ustavni sud. 

Milanović, kako se ističe, ne može da bude mandatar, ni premijer čak i ako podnese ostavku na mjesto predsjednika.

Za odluku glasalo je devet sudija, troje je bilo protiv, a jedna članica Ustavnog suda bila je odsutna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana