Strani mediji: Tompson jači od države

Agencije
Strani mediji: Tompson jači od države

Knin - Ustaška obilježja i srbofobija i dalje su ukorijenjeni u dijelovima hrvatskog društva, a simboli tog pokreta poput pjevača Marka Perkovića Tompsona i drugih ličnosti imaju ponekad veći uticaj u javnosti od institucija Hrvatske, prenose agencije.

Dok su na obilježavanju akcije “Oluja” po prvi put državni funkcioneri upadljivo izbjegalavi da pominju haške optuženika - hrvatske generale i pozvali na priznavanje i srpskih žrtava, na drugom, neformalnom skupu, “orile” su se ustaške pjesme pred više desetina hiljada ljudi.

Zašto sedamnaest godina nakon kraja rata Marko Perković Tompson u Čavoglavama još uvijek može da privuče skoro 70 000 pristalica - pitaju se mnogi.

Na tom veoma posjećenom skupu, koji nije bio pod pokroviteljtvom državnih organa Hrvatske, čuli su se pjesme-pokliči “Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati” te ustaški pjesme poput “Evo zore, evo dana” i “poskočice” poput: “Ko ne skače pravoslavac”.

Hrvatski mediji su proslavu u Čavoglavama nazvali “pučkom (narodnom) feštom”, koju već sedmu godinu zaredom organizuje Marko Perković Tompson.

Prvoj manifestaciji, osim državnog vrha, prisustvovalo je tek nekoliko hiljda vojnika, branilaca i znatiželjnih građana Knina, a na drugu su se od ranog jutra slijevale rijeke automobila iz čitave Hrvatske te BiH.

Iako je u Kninu naveče organizovan koncert klapa Intrade, Tamburaškog orkestra Hrvatske radio-televizije te sličnih sastava nikako se ne mogu mjeriti s ekipom iz Čavoglava – Matom Bulićem, Željkom Bebekom, bendom “Opšta opasnost” i samim Tompsonom.

Iako Tompson i njegovi simpatizeri i obožavaoci stalno negiraju da imaju ikakve veze sa ustaštvom, dovoljno se podsjetiti da svako izvođenje pjesme “Bojna Čavoglave” započinje ustaškim pozdravom “Za dom – spremni”.

I tako dok je službeno obilježavanje u Kninu ostalo zapamćeno po činjenici da po prvi put nije bilo nacionalističke retorike državnih funkcionera te da nije bilo pominjanja haških optuženika - na veoma masovnoj “pučkoj zabavi” vidjela se ustaška ikonografija.

Kako prenose strani mediji, iako su predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović istakli da je “Domovinski rat bio pravedan i obrambeni”, obojica su naveli da je nužno iskazati počast srpskim žrtvama.

Ipak, mnogi u Hrvatskoj ni danas ne misle tako.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk smatra da ono što se dešavalo i čulo u Čavoglacvama “nije ustaštvo - nego hrvatstvo” te da je “Tompson - veliki domoljub”.

Istina, organizatori skupova u Čavoglavama pozivaju posjetioce da ne nose ustaška obilježja, međutim, kako navodi i Dojče vele, u praksi to znači da su crne ustaške kape često samo zamijenjene crnim kapama na kojima je samo hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Kako se primicala noć, bilo je moguće vidjeti i posjetioce sa crnim kapama sa oznakom “U”.

Zanimljiva je reakcija hrvatske policije.

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić rekao je da je oduzeto nekoliko kapa i predmeta s neprimjerenim obilježjima, a protiv počinilaca su podnesene prekršajene prijave.

Grupe deliričnih muškaraca kroz koljačke pjesme izražavale su svoje stavove, a policajci, kojih je bilo više od stotinu, uglavnom nisu intervenisali.

Objašnjenje?

- Kada mi dođemo, oni zamuknu, a teško je identifikovati ko je je tačno pjevao. Ukoliko nema remećenja mira, nema potrebe da reagujemo - objasnio je Kostanić.

Mnoga srpska izbjeglička uruženja vjeruju da od sljedeće godine neće biti uopšte obilježavanja akcije “Oluja” tokom koje je ubijeno oko dvije hiljde Srba, a protjerano na stotine hiljada.

Svi očekuju da Haški sud potvrdi presudu hrvatskim generalima prema kojoj je “Oluja” bila etničko čišćenje i udruženi zločinački poduhvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana