Srpska manjina u Zagrebu ide na dopunske izbore

Tanjug
Srpska manjina u Zagrebu ide na dopunske izbore

ZAGREB - Srpska nacionalna manjina nije obezbjedila odgovarajuću zastupljenost u zagrebačkom parlamentu, pa će vlada raspisati dopunske izbore za predstavnika srpske manjine u roku od 90 dana od konstituisanja Skupštine.

Izborna komisija Grada Zagreba objavila je rezultate izbora članova zagrebačke Gradske skupštine održanih 16. maja na osnovu kojih je utvrđeno da na upravo održanim izborima u Gradskoj skupštini nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine.

Prema pisanju portala hrvatskog nedeljnika Novosti, u Hrvatskoj su decembra prošle godine usvojene izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, kao i izmjene Zakona o lokalnim izborima.

Te izmjene se odnose na biranje predstavnika nacionalnih manjina u gradovima i opštinama u kojima čine više od pet posto ukupnog stanovništva.

Prema novim pravilima prema kojima tamo gdje nakon redovnih izbora broj predstavnika nacionalnih manjina nije adekvatno zastupljen, sprovode se novi, dopunski izbori, koje će vlada raspisati u roku od 90 dana od konstituiranja predstavničkog tijela jedinice. Predstavnika srpske manjine mogu kandidovati sve stranke, ali pravo glasa u Zagrebu imaju samo Srbi.

Prema popisu iz 2011. godine, Srbi čine 2,2 posto od ukupnog stanovništva u Zagrebu, ali još uvijek nema podatka koliko pripadnika srpske manjine u glavnom gradu ima biračko pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana