Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine: Hrvatski patriotizam gradi se na mržnji prema Srbima

Veljko Zeljković
Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine: Hrvatski patriotizam gradi se na mržnji prema Srbima

Incident u Borovu za Vaskrs, kada je grupa navijača uz policijsko obezbeđenje uzvikivala “Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”, nije ništa novo u hrvatskom društvu i samo je posledica dosadašnjeg ignorantskog odnosa vlasti da se obračuna sa ratnom zaostavštinom i avetima prošlosti.

Kaže ovo za “Glas Srpske” zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković, povodom sve češćih ekstremističkih incidenata u Hrvatskoj, a u kojima se na udaru po pravilu nalazi malobrojna srpska zajednica. 

- Ono što se desilo u Borovu je strašno i žalosno. Nema nikakvog opravdanja. Ali, sve ovo nije ništa novo. Ni od juče. Ta matrica funkcioniše već 30 godina. Dižu se nacionalne tenzije i društvo konstantno ekstremizuje. Ono što najviše brine jeste to što mlađe generacije najčešće izazivaju ove incidente - kaže Milaković.

GLAS: Zašto je to tako?

MILAKOVIĆ: To je posledica obrazovnog sistema koji je “očišćen” od svih sadržaja koji su vezani za srpsku zajednicu, ali i neažurnosti pravosuđa koje nije adekvatno procesuiralo govore mržnje. Naravno, posledica je to i zvanične hrvatske politike, koja je nametnula kolektivnu odgovornost srpskoj zajednici. Ona se danas doživljava kao “nepripadajuća” i suvišna.         

GLAS: Zašto su Srbi gotovo nezaobilazna tema na političkoj sceni Hrvatske?

MILAKOVIĆ: To je zato što su Srbi kao tema i dalje efikasno sredstvo u rukama hrvatskih političara za dolazak na vlast i njeno rušenje, ali i za skretanje pažnje sa raznih važnih društvenih problema koji godinama muče ovu državu. Vladajući HDZ je tu nacionalističku i ekstremističku retoriku najčešće koristio. I to su teme koje se ovde definišu kao domoljubne i patriotske.

GLAS: Vukovar je tu uvijek u prvom planu?

MILAKOVIĆ: Da. Oni su napravili sliku kako je ovo grad u kom šetaju nekakvi srpski zločinci. To kod malobrojnih Srba izaziva strah, jer se boje šta bi se iz svega toga moglo izroditi. Ono što je neverovatno jeste da te i takve stvari i dalje prolaze kod običnih ljudi. I to je najveći problem, jer hrvatski patriotizam i dalje opstaje samo kroz negativan odnos prema Srbima i srpskoj zajednici u Hrvatskoj.  

GLAS: Kakav je danas položaj Srba u u Hrvatskoj?

MILAKOVIĆ: On se jednom rečju može opisati kao marginalizovan. Srbi su definisani kao nacionalna manjina i u skladu s tim trebalo bi da imaju ustavom određena prava. Ali to u praksi ne funkcioniše. Srbi su diskriminisani na svakom koraku. Nalaze se u ponižavajućoj poziciji. Uvek prilikom obeležavanja nekih godišnjica moraju da se “sklanjaju”. To sve brine, a posebno mlađe generacije, koje se pitaju kakvu budućnost imaju u ovakvoj Hrvatskoj. Slično je i u samom Vukovaru, kao da nismo stanovnici ovog grada. Neprestano nam se osporava pravo na obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ubeđuju nas kako je to getoizacija i segregacija, a s druge strane se ne čini ništa da se obrazovni program promeni.

Strah Plenkovića

GLAS: Da li očekujete da se nakon lokalnih izbora promijeni nešto u vezi sa dosadašnjim položajem srpske zajednice?

MILAKOVIĆ: Ne. Stalno me pokušavaju ubediti kako je Andrej Plenković garant evropskih vrednosti. Ali Srbi iz Vukovara to ne vide. To je samo na deklarativnom nivou. Nema hrabrosti da se stvari menjaju i onda se dešavaju ovakve stvari kao u Borovu. Nije to niko direktno inspirisao iz vrha vlasti, ali jeste definitivno nešto što je posledica njihovog tolerisanja ovakvih incidenata. Plenković i dalje nije u stanju da se javno obračuna sa pozdravom “za dom spremni”. Zbog svega toga sam i ja oprezan i skeptičan. Suština je da promene treba da dođu sa najvišeg državnog nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana