Srb pod opsadom policije zbog obilježavanja ustanka

index.hr
Srb pod opsadom policije zbog obilježavanja ustanka

Zagreb - U mjestu Srb u Lici obilježava se 75. godišnjica antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

Hrvatski mediji javljaju da je Srb pod opsadom policije.

Antifašistički skup kod Spomenika ustanku počeo je oko podneva polaganjem vijenaca, a predviđeno je obraćanje bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i predsjednika SNV Milorada Pupovca. Na skupu su i predstavnici Ambasade Srbije.

Kao i ranijih godina, u Srbu se istovremeno održava i kontraskup vanparlamentarne desničarske Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) koja smatra da je skup SNV "istorijski falsifikat" i da se obilježava "četnički zločin".

AHSP je nedavno postavljanjem šatora kod Spomenika ustanku u Srbu pokušala da spriječi današnji skup, ali je to javno okupljanje naknadno zabranjeno, pa je policija uklonila sporni šator i privela nekoliko pripadnika te stranke. Zbog remećenja javnog reda i mira predsjedniku AHSP Draženu Kelemincu izrečena je šestomjesečna zabrana dolaska u Srb.

Regionalna N1 televizija javila je da policija kontroliše sva vozila na ulazu u Srb i da je propustila tri autobusa i nekoliko desetina automobila u kojima su se nalazili učesnici kontramitinga.

SNV i SABA tradicionalno obilježavaju dan kada je, poslije više sedmica ustaške represije, stanovništvo ličkog kraja podiglo ustanak. U pozivu na obilježevanje 75. godišnjice ustanka, SNV je naveo da su partizani bili glavna snaga ustanka koji je bio jedini izlaz za srpsko stanovništvo Like, jer mu je pretilo potpuno fizičko uništenje.

Navodi se i da je bilo osvetničkih akcija, ali da bi ih bilo i više da se većina srpskog stanovništva nije opredjelila za partizane, a ne za četnike. "U protivnom, hrvatsko i muslimansko stanovništvo bi već u toku rata bilo izloženo znatno širim reperkusijama koje su zagovarali veliki dijelovi četničkog pokreta", navodi se u saopštenju.

Ističe se da se uprkos nespornim zločinima koje su počinile četničke formacije i dio partizanskih snaga, ne može osporiti činjenica da je ustanak u Srbu postavio temelje antifašističke borbe u Hrvatskoj. "Četiri godine nakon početka ustanka bratstvo i jedinstvo Srba, Hrvata i drugih naroda je toj borbi donijelo pobedu", zaključuje se u saopštenju.

Do rata 90-tih u Hrvatskoj se 27. jul obeilježavao kao Dan ustanka. U samostalnoj Hrvatskoj kao Dan antifašističke borbe obilježava se 22. jun, dan kada je 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana