Spomen-ploča za porodicu Zec 32 godine nakon svirepog ubistva

Srna
Foto: Novosti

ZAGREB - Na zagrebačkom Sljemenu večeras je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija za porodicu Zec koja je ubijena prije 32 godine na ovom lokalitetu.

Nakon komemoracije koju su organizovali Srpsko narodno vijeće (SNV) i Antifašistička liga Hrvatske, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je mjesto ubistva porodice Zec konačno dostojno obilježeno.

"Svi koji su godinama insistirali na tome večeras zahvaljuju gradu Zagrebu koji je podržao podizanje ovog znamena. To je značajno za grad i za zemlju kao pokazatelj kako se treba sjećati, završavati sa ratnim strahotama i graditi toleranciju i mir među ljudima", poručio je Pupovac.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ocijenio je da je sramotno to što ubice, koje su priznale zločin, nikada za to nisu odgovarale, prenijeli su mediji.

On je zahvalio svima koji su omogućili podizanje spomen-ploče porodici Zec.

"Spomen-ploča je mračna uspomena ovjekovječena u kolektivnoj memoriji i istoriji Zagreba. Tu je da stalno podsjeća na strašan zločin da se nikada više tako nešto ne bi dogodilo", rekao je Tomašević.

Danas su se navršile 32 godine od ubistva porodice Zec u Zagrebu kada su pripadnici specijalne jedinice MUP-a Hrvatske kojom je komandovao Tomislav Merčep likvidirali Mihajla Zeca (38), njegovu suprugu Mariju /36/ i njihovu maloljetnu kćerku Aleksandru (12).

Iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" navode da ubistvo porodice Zec u Zagrebu spada u najmonstruoznije likvidacije porodica u ratu u Hrvatskoj zbog njihove etničke pripadnosti.

Po Merčepovom naređenju, njegov zamjenik Miro Bajramović naredio je pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Srbina Mihajla Zeca zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Mihajla Zeca je prilikom privođenja ispred njegove kuće u Poljaničkoj ulici na Trešnjevci ubio Siniša Rimac, navodno u pokušaju bjekstva.

Nakon toga, Munib Suljić se vratio u Mihajlovu kuću, odakle je izveo njegovu ženu Mariju i njihovu kćer Aleksandru, koje je ubio iz vatrenog oružja na Sljemenu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana