SNV organizovao komemoraciju srpskim žrtvama ustaškog režima u Banskom Grabovcu kod Petrinje

Srna
SNV organizovao komemoraciju srpskim žrtvama ustaškog režima u Banskom Grabovcu kod Petrinje

PETRINjA - Srpsko narodno vijeće /SNV/ danas je u Banskom Grabovcu kod Petrinje organizovalo komemoraciju u znak sjećanja na 1.285 Srba sa Banije stradalih od ustaškog režima 1941. godine.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da sjećanje na njih predstavlja otpor onima koji žele relativizovati karakter tog zločina kako buduće generacije mladih ne bi bile odgajane u tom duhu.

“NDH je stvorena od ustaškog pokreta i oni koji u toj državi žele vidjeti žBožje djelož treba da se svaki put suoče sa sramom i stidom, te ogromnom odgovornošću zbog onog sjemena zla koje je 1941. posijano, a koje do danas neki misle da trebaju žeti”, istakao je Pupovac.

U saopštenju iz SNV-a se navodi da je komemoracija u Banskom Grabovcu prilika za prisjećanje na tragičnu sudbinu 1.285 žrtava koje su stradale 25. i 26. jula 1941. godine kao žrtve ustaške NDH-a, te na jedan od najvažnijih partizanskih ustanaka na području Hrvatske.

Pupovac je rekao da je ovaj kraj skupo platio odluku da se pokrene ustanak, ali usprkos tome nisu posustali.

Osim Pupovca, na skupu su govorili predstavnici antifašističkih organizacija iz Petrinje i Gline, prethodno položivši vijence kod spomen-kosturnice, a zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mirjana Oluić zahvalila je antifašistima što se okupljaju svake godine u Banskom Grabovcu njegujući tekovine antifašizma i narodnooslobodilačke borbe.

Zločinu u Banskom Grabovcu prethodila je oružana akcija banijskih partizana, a 42 ustanika pod vođstvom Vasilja Gaćeše napali su u noći između 23. i 24. aprila 1941. zgradu opštine i željezničke stanice u Banskom Grabovcu. Nekoliko dana kasnije ustaše su u Banskom Grabovcu pobili 1.285 ljudi privedenih sa cijele Banije, prenose hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana