Smijenjen direktor HEP-a

Agencije
Smijenjen direktor HEP-a

Direktor "Hrvatske elektroprivrede" (HEP) Frane Barbarić smijenjen je nakon što je protiv njega podignuta optužnica koja ga tereti za protivpravnu gradnju.

Ovu informaciju saopštio je premijer Hrvatske Andrej Plenković, prenose hrvatski mediji.

"Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduslova da ostane na toj funkciji. To ćemo riješiti prema proceduri. Pustili smo da iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog uticaja opozicije jer mi ne radimo stvari zbog opozicije“, rekao je Plenković za N1.

Plenković nije htio govoriti o novim imenima već je naveo da je HEP odigrao sjajnu ulogu u energetskoj krizi. 

Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Barbarića zbog ilegalne gradnje na zaštićenom obalnom području u Zastražišću na ostrvu Hvar.

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, izgubio je na Upravnom sudu u Splitu i spor u kojem je tražio ukidanje rješenja Državnog inspektorata po kojemu je vilu na Hvaru izgradio bespravno zbog čega je naloženo njeno uklanjanje. Sud je istovremeno odbio njegov zahtjev da se rušenje odgodi do pravomoćnosti odluke pa je Barbarić najavio da će kuću srušiti sam, podsjećaju hrvatski mediji.

On tvrdi da je Inspektorat pogriješio i najavljuje da će pravdu potražiti pred Visokim upravnim sudom te će tražiti i naknadu štete za rušenje. Obrušio se i na medije koji, kaže, u njegovu slučaju nisu poštovali presumpciju nevinosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana