Slovenija uvodi strože mjere kako bi bio spriječen kolaps sistema

Srna
Slovenija uvodi strože mjere kako bi bio spriječen kolaps sistema

LjUBLjANA - Slovenačka Vlada odlučila je da zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije uvede oštrije restriktivne mjere koje će stupiti na snagu od ponedjeljka, 1. novembra, a ne isključuju se ni nove ako sadašnji negativni trendovi budu nastavljeni.

Od ponedjeljka svi učenici i studenti koji se "samotestiraju" kako bi mogli na nastavu, to će ubuduće, umjesto jednom, morati da rade dva puta sedmično. Osim toga, češća redovna obavezna testiranja uvode se i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a maske će morati da nose i vakcinisani ako su u kontaktu sa drugim osobama.

Vlasnici lokala moraće da kontrolišu kovid propusnice, a ako gosti odbiju da ih pokažu ili ne budu željeli da se identifikuju, moraće im zabraniti ulaz jer u protivnom snose odgovornost, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Vlade Slovenije.

"Epidemiološka slika je loša, idemo prema najgorem stanju u epidemiji do sada", rekao je ministar zdravstva Slovenije Janez Poklukar.

Prema njegovim riječima, ako se stanje ne promijeni i broj hospitalizovanih na intenzivnoj njezi zbog kovida 19 naraste na 160 do 180 /trenutno ih je 133/, to bi značilo i moguće zatvaranje dijelova društvenog života.

Poklukar upozorava da je, uz trend u kojem se bilježi 3.000 ili 4.000 slučajeva dnevno, posljednji trenutak da se "spriječi Bergamo i slom zdravstvenog sistema".

Šef stručnog tima Vlade Slovenije za kovid 19 Mateja Logar navela je kao moguću krajnju mjeru omogućavanje rada i slobodnog kretanja samo vakcinisanima protiv kovida 19 ili onim koji su ga preboljeli i imaju imunitet, a moguće je i uvođenje onlajn nastave ili obavezno testiranje za sve učenike i studente.

Zbog teške situacije i priliva oboljelih najavljeno je da će za kovid pacijente biti otvorene još dvije bolnice, pa će ih od naredne sedmice biti 15, prenose mediji.

Vlada je saopštila da je u posljednja 24 sata registrovano 3.166 novih slučajeva, što je znatno povećanje broja infekcija u odnosu na stanje od prije sedam dana, kada ih je zabilježeno 2.145.

U slovenačkim bolnicama trenutno je 526 kovid pacijenata, od kojih su 133 na odjeljenjima za intenzivnu njegu, dok je za 24 časa od posljedica virusa korona preminulo devet lica, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana