Hoće li poskupjeti putarine kroz Hrvatsku

GS
Hoće li poskupjeti putarine kroz Hrvatsku

HRVATSKA - Za razliku od hrane i mnogih ostalih roba, ovog ljeta neće biti poskupljenja putarine u Hrvatskoj.

Kako navode u Hrvatskim autocestama (HAC), i ove godine kao i prethodne dvije pandemijske godine, u cilju podrške turističkoj sezoni neće se uvoditi sezonsko povećanje putarine od 10 odsto.

-Isto tako na snazi ostaje i mjera pomoći prevoznicima, odnosno produžuje se primjena dodatnog popusta od 7 odsto za EURO 6 vozila, što uz postojeći popust od 42,4 odsto iznosi gotovo 50 odsto cijene putarine – rekli su Net.hr iz HAC.

Iz HAC podsjećaju da se u jeku turističke sezone, na naplatnim rampama nerjetko stvore ogromne gužve, a da bi se one izbjegle, dio građana koristi ENC uređaje.

Iz Hrvatskih autocesta navode da osim bržeg i jednostavnijeg prolaska na naplatnoj stanici, korisnici ENC uređaja i uštede koju kunu na putarini.

Već duže vremena priča se i o uvođenju elektronske naplate putarine a iz HAC navode da se radi na pripremi javne nabavke novog sistema naplate, prenosi Kurir.

-Ove godine biće raspisan konkurs, a prema sadašnjim procjenama sistem bi mogao da bude završen u 2024. Godini – kažu iz HAC.

Novi sistem naplate putarine biće zasnovan na slobodnom protoku, bez zaustavljanja vozila, s beskontaktnim načinima plaćanja.

Sistem će omogućiti jednostavniji i tehnološki moderniji način plaćanja putarine, a uz to povećaće se i protok na naplatnim stanicama.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana