Sastali se Vučić, Orban i Nehamer

Tanjug
Sastali se Vučić, Orban i Nehamer

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Budimpeštu, gde će danas učestvovati na trilateralnom samitu Mađarske, Srbije i Austrije.

Predsjednik Vučić se pred samit sastao sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom.

Vučić, Orban i Nehamer će, nakon zvaničnog sastanka, učestvovati u panel diskusiji i zatim će se obratiti na konferenciji za medije. Na samitu će razgovarati o unapređenju saradnje tri zemlje.

Takođe, predsjednik Vučić ranije je najavio da će na samitu u Budimpešti razgovarati sa Orbanom i Nehamerom o migrantskoj politici, a Nehamer da će sa mađarskim kolegom i predsjednikom Srbije razgovarati i o zajedničkoj akciji protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja.

"Naše države to ne čine samo za nas, već radimo to zbog borbe protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, kao i u cilju smanjenja pritiska na granicama", rekao je Nehamer.

Vučić i austrijski kancelar razgovarali su nedavno u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN, a jedna od tema je bila i ilegalna migracija, kako je izjavio posle sastanka Nehamer, pošto se Austrija suočava sa drastičnim rastom broja tražilaca azila iz zemalja kao što su Indija i Tunis, koji dolaze balkanskom rutom.

Nehamer je rekao da je u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima Srbija važan partner.

Orban i Nehamer su ljetos na zajedničkoj konferenciji za medije poručili da žele da pomognu Srbiji u zaštiti njenih južnih granica od ilegalne migracije.

"Mi smo vaši kapetani na mađarsko-srpskoj granici, jer ako je ne štitimo, doći će stotine hiljade migranata kod vas. Mi bismo voljeli da ne moramo to da radimo i da Srbija može sama da štititi svoju južnu granicu. U interesu svih je da Srbija što je moguće bolje može da štiti svoju južnu granicu", kazao je Orban.

Takođe, najavio je organizovanje konferencije sa Srbijom s ciljem bolje zaštite južnih srpskih granica od ilegalne migracije.

Kako je rekao tada Orban, cilj skupa je da se pomogne Srbiji u boljoj kontroli južne granice, kao i da će o prijedlozima obavjestiti i Brisel.

Austrija je već mjesecima suočena sa dramatičnim rastom broja tražilaca azila, koji je u prvih osam meseci dostigao broj od 57.000.

U prvih sedam mjeseci trgovinska razmjena Srbije i Mađarske je bila 2,2 milijarde evra i Srbija je najveću stopu rasta u trgovini zabiljžila upravo sa Madarskom.

U 2021. godini razmjena sa Mađarskom je bila nešto manja od 2,3 milijarde evra.

Trgovinska razmjena Srbije i Austrije je u 2021. dostigla skoro dve milijarde evra.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana