Rijetka sjećanja na praznik zemlje "od Vardara do Triglava"

GS
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - U Kočanima, u Sjevernoj Makedoniji danas je, povodom 29. novembra Dana Republike, kada je 1943. u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, osnovana Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ), razvijena je jugoslovenska trobojka sa zvijezdom petokrakom.

Godinama unazad članovi građanskog Udruženja „Josip Broz Tito" na ovaj način obilježavaju datum značajan u istoriji nekadašnje zajedničke države naroda Balkana.  Fotografije sa Titovim likom, propraćene makedonskim zastavama, kao i borbene pjesme protiv fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu, dekor je koji je mogao da se vidi i čuje u karavanu vozila koji je šetao ulicama Kočana.

- Mi smo jedino aktivno makedonsko udruženje koje na ovaj način obilježava dan kada je održano drugo zasjedanje AVNOJ-a, a to je rođendan bivše zajedničke države. Ovaj datum ima poseban značaj za nas, jer su tada ostvareni ideali svih naših revolucionara, a makedonska nacija je konačno dobila priznanje za svoje postojanje. Potvrda da je 29. novembar velika istorijska prekretnica je da mu slična udruženja u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim bivšim jugoslovenskim republikama daju mnogo veći značaj nego kod nas, iako je Makedonija tog dana dobila državnost, a danas živimo taj kontinuitet - istakao je predsjednik Udruženja „Josip Broz Tito" Trajan Trendov.

Dok se ulicama kretao defile vozila, građani su bili pomalo iznenađeni jer su stariji zaboravili, a mlađi ni ne znaju za značaj nekada najvećeg državnog praznika.

Udruženje građana „Josip Broz Tito" obilježava sve značajne datume vezane za istoriju bivše Jugoslavije, a u proteklom periodu organizovalo je i više humanitarnih akcija za prikupljanje odjeće i hrane, kao i za dobrovoljno davanje krvi.

Na današnji dan 29. novembra 1943. godine, na drugom zasjedanju AVNOJ-a, postavljeni su temelji nove države Jugoslavije, da bi istog dana 1946. godine u Beogradu bila proglašena FNRJ.

Stari Skopljanci i jugonostalgičari sa posebnim emocijama pamte ovaj datum. - "Danas kad postanem pionir" ...čuo se glas hiljada mladih i dječjih osmijeha, djeca obučena u bijele košulje, sa crvenim maramama vezanim oko vrata i plavim "titovkama" na glavama u školama i domovima JNA polagali su svečane zakletve da će ići putem druga Tita i biti pošteni, iskreni, vjerni pioniri zemlji koja se zove Jugoslavija..." - prisjetio se je stariji stanovnik Skoplja.

Dan Republike, 29. novembar u SFRJ obilježavao se kao državni praznik i bio je povod za druženje, neradne dane, školske priredbe, crvene marame prvaka i "svinjokolj".

Nekadašnjeg Dana Republike prisjetili su se i tek poneki reigionalni medij, poput podgoričkog portala CdM. Praznik, međutim, nije preživio raspad SFRJ ni u jednoj republici nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji, gdje je ukinut tek 2002. odlukom Vijeća građana Savezne skupštine SRJ, dok je Crna Gora , koja je bila sastavni dio tadašnje države "odustala" od zvaničnog praznovanja nekoliko godina ranije.

Ratna razaranja "oštetila" su i sjećanja i emocije, ostali su samo jugonostralgičari na svim prostorima nekada velike države "od Vardara do Triglava", a ni njih nije mnogo. U prilog priči o rođendanu koji se više ne slavi je i sjećanje mladih, ali dovoljno starih da pamte školske priredbe organizovane na Dan Republike, okupljanja prijatelja "od juga do sjevera" domovine Jugoslovena...

"Na današnji dan, negdje tamo u bosanskim vrletima, nastali su temelji jedne danas pokojne zemlje, uglavnom mrske svim svojim narodima i narodnostima", piše danas hrvatski portal Lupiga, uz odlomak iz knjige "Revolucionarni rat", revolucionara i komunističkog disidenta Milovana Đilasa. U tom se odlomku Đido, koji je 1953. godine došao u sukob s Partijom, prisjeća dana kada je donesena odluka o stvaranju Federativne Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana