Rijeka: Navijačka grupa ''Armada'' tužila političara koji ih je kritikovao zbog ustašofilstva

Srna
Rijeka: Navijačka grupa ''Armada'' tužila političara koji ih je kritikovao zbog ustašofilstva

RIJEKA- "Armada", navijači Fudbalskog kluba "Rijeka", tužili su člana SDP-a Željka Jovanovića jer je, kako tvrde, "povrijedio njihovu privatnost" tako što ih je kritikovao zbog reklamiranja ustaškog režima i nošenja ustaških znakova i parola.

Navijači su se na lokalnom mostu slikali sa transparentima na kojima je pisalo: "Za dom spremni!", slogan iz vremena ustaške fašističke Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, i "HOS-domovini na ponos", na kojem je hrvatski amblem sa prvim bijelim poljem, takođe, iz doba NDH.

Jovanović je na svom "Fejsbuku" pozvao "sve nepismene ustašofile" da obnove gradivo iz istorije, da poštede javnost relativizacije ustaštva i ustaškog poglavnika Pavelića, koji je uz pozdrav "Za dom spremni!" Rijeku, Istru, Zadar i dalmatinska ostrva prodao fašistima.

Nakon tužbe "Armade", koja se osjeća "povrijeđenom", Jovanović je poručio da oni koji "nekažnjeno mašu ustaškim zastavama i viču žZa dom spremni!ž sada sudskim tužbama žele da ućutkaju one koji upozoravaju na ustaški karakter".

Incident se dogodio još proljetos, ali je tužba stigla nedavno.

Sada je Jovanović, bivši saborski poslanik i ministar obrazovanja, primio rješenje Opštinskog suda u Rijeci sa tužbom navijačke grupe "Armada", koja traži od njega isplatu 75.000 kuna /oko 9.935 evra/ jer ih je "grubo uvrijedio" i povrijedio njihovo "pravo na privatnost".

Jovanović ima mjesec dana za pisani odgovor na tužbu, inače će ona postati pravosnažna, navodi "Net portal".

U svom saopštenju Jovanović podsjeća na apsurd do kojeg se došlo u Hrvatskoj zahvaljujući nejasnim zakonskim određenjima prema upotrebi simbola iz vremena ustaške Hrvatske.

On ukazuje da se ne kažnjavaju oni koji koriste ustaški pozdrav u javnom prostoru, već sada dolazi do konkretnog obračuna sa onima koji upozoravaju na tu praksu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana