Razriješena Nataša Jovičić direktor Spomen-područja Jasenovac

Srna
Razriješena Nataša Jovičić direktor Spomen-područja Jasenovac

Zagreb - Ministarstvo kulture Hrvatske razriješilo je Natašu Jovičić sa mjesta direktora "Spomen-područja Jasenovac", što je učinjeno, navodno, na njen zahtjev, prenose hrvatski portali.

Upravni savjet Javne ustanove "Spomen-područje Jasenovac" početkom sljedeće sedmice raspisaće konkurs za novog direktora.

Mediji prenose da je od 1. januara rukovođenje "Spomen-područjem Jasenovac" preuzeo vršilac dužnosti direktora Ivo Pejaković, dugogodišnji kustos.

Jovičićeva je u posljednje vrijeme ignorisala niz skandaloznih događaja oko Jasenovca.

Nakon što je krajem prošle godine u Jasenovcu postavljena spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS-a, na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni", Jovičićeva to nije osudila.

Ona je navela da ploča nema "nikakve veze sa Spomen-područjem Jasenovac, jer je ploču postavila opština u centru mjesta".

Takođe, prošle godine, tokom obilježavanja godišnjice proboja zatvorenika iz tog koncentracionog logora ustaške NDH, ona je dopustila desničarskoj Hrvatskoj nacionalnoj platformi da postavi ploču sa natpisom "Stradalim logora Jasenovac od 1941. do 1951. godine".

Desničari su tako pokušali da ozvaniče nikada dokazanu priču o tome da su partizani u Jasenovcu, navodno, ubijali Hrvate, što ni jedan relevantni istoričar nikada nije potvrdio.

Takođe, godinama srpska i jevrejska udruženja upućuju zamjerke zbog postavke "Spomen-područja Jasenovac", jer smatraju da ona ne pokazuje prave činjenice ni razmjere genocida u tom koncentracionom logoru, u kome su ubijani mahom Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana