Rat oko akcija “Kraša” 

Agencije
Rat oko akcija “Kraša” 

Zagreb - Pojavili su se novi, agresivni investitori u ratu za dionice “Kraša”, čime se nastavlja taktička borba na berzi za ovu hrvatsku kompaniju.

Prema novim podacima Središnje klirinške depozitarne agencije, “Kapa star limited”, holding kompanija u vlasništvu Nebojše Šaranovića, putem računa RBA Austrija došla je do desetak odsto vlasništva.

Ipak, glavna je novost da su se posljednjih dana pojavila još dva vlasnička računa, oba preko Zagrebačke banke. Jedan od njih došao je do 0,4 odsto vlasništva, i od srijede se ne povećava taj udio, dok je drugi već na 1,89 odsto vlasništva, a u utorak je imao 1,2 odsto dionica.

To znači da je investitor koji stoji iza tog računa takođe kupovao dionice početkom prošle nedjelje.

“Jutarnji list” navodi kako nije uspio da sazna ko stoji iza ta dva nova računa pa može samo kalkulisati da možda “Kapa star limited” kupuje s novih računa, a možda se pojavio novi, četvrti igrač.

Kraš Esop ili Mesna industrija braće Pivac ne bi smjeli kupovati dionice, dok je na snazi najava javne ponude o otkupu ostalih dionica “Kraša”, ali nije isključeno da neko radi u njihovu korist kao protivteža Šaranoviću.

Neki su mediji krajem nedjelje Maricu Vidaković, prokustora “Kraša”, optužili za insajdersko trgovanje jer je kupila 900 dionica “Kraša”, navodeći kako je tako zaradila 460 hiljada kuna. Ipak, ona nije prodala te dionice i nije ništa zaradila na njima, bar za sada, a ove godine je tri puta kupovala dionice “Kraša”, što je sve zabilježeno na Zagrebačkoj berzi.

U stvari, rukovodstvo “Kraša” moglo bi se “optužiti” da je nedovoljnim restrukturiranjem kompanije namjerno držalo cijenu dionice tako nisko, na blizu 78 evra, samo kako bi mogli prodati po 120 evra onog trenutka kada se pojavi neko ko može kupiti po toj cijeni, pišu hrvatski mediji.

 

Srpski biznismen

Šaranović je jedan je od najpoznatijih srpskih biznismena. Kompaniju “Kapa star limited”, sa sjedištem na Kipru, osnovao je 2000. godine. Prozvan je “kraljem papira” jer u vlasništvu ima kompanije koje se bave papirnim proizvodima.

Ne čudi njegov interes za “Kraš”. Naime, u njegovom portfelju je i kompanija “Crvenka” koja se bavi proizvodnjom slatkiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana