Pupovac: Zabrinutost zbog porasta političke i etničke netolerancije

Srna
Pupovac: Zabrinutost zbog porasta političke i etničke netolerancije

Zagreb - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac uputio je pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, u kojem izražava zabrinutost zbog porasta političke i etničke netolerancije, te antimanjinske atmosfere i antimanjinskog djelovanja koje je u Hrvatskoj u porastu nakon ulaska te zemlje u EU.

U protekle tri godine razvijanje netolerancije, te stvaranje i tolerisanje antimanjinske atmosfere ozbiljno ugrožavaju postignuto tokom pregovora o članstvu i onemogućavaju obaveze proistekle iz Pristupnog ugovora Hrvatske, a posebno njegove odredbe o pojačanoj zaštiti manjinskih prava, navodi se u pismu Pupovca, koji je i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ u hrvatskom Saboru.

Neki članovi Evropskog parlamenta, navodi Pupovac, koriste njegovu govornicu i poziciju poslanika, ne samo za širenje netolerancije među građanima Evrope i nepovjerenja među njenim državama članicama i zemljama kandidatima, već direktno pozivaju na nasilje etničkog čišćenja kao jedno od najgorih koje su Evropa i njen jugoistok doživjeli.

Pupovac poziva Šulca na zaštitu evropskih vrijednosti u Hrvatskoj, te podsjeća na zajedničku obavezu poštivanja obaveza iz pristupnog ugovora i njegovih aneksa.

Pupovac poziva Šulca da učini sve da ovakvi istupi, posebno kad dolaze od nekog ko je poslanik Evropskog parlamenta, ne budu još jedan od indikatora slabljenja političkih vrijednosti Evrope.

Poslanik u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić izabrana na listi trenutno vodeće opozicione stranke u Hrvatskoj, izjavila je ranije da je “Hrvatska za Hrvate, a svi ostali su gosti”, a prije dvije godine bila je u jeku nasilne kampanje koja je vođena protiv ćiriličnog pisma i srpske zajednice u Hrvatskoj.

“Neka oni mole Boga da mi ne počnemo čistiti svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište imaće još jako puno Srba koji će morati ići u Srbiju. Koji drže ovu državu za blagajnu, koji drže ovu državu za samoposlugu, a koji ništa ne daju ovoj državi, pa neka malo paze što govore”, rekla je Tomašićeva prije nekoliko dana u kontekstu rasprave o odgovornosti Srbije i Hrvatske za suđenja za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana