Pupovac prozvao Ustavni sud zbog ćirilice u Vukovaru

Tanjug
Foto: Arhiva

ZAGREB - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) i poslanik u hrvatskom parlamentu Milorad Pupovac izjavio je da bi Ustavni sud trebalo da se izjasni da li je osnovan zaključak Gradskog vijeća Vukovara o tome da se u tom gradu nisu stekli uslovi za povratak ćirilice.

Pupovac je to rekao nakon što je vukovarsko Gradsko vijeće ranije ove sedmice prihvatilo zaključak gradonačelnika Ivana Penave da se u Vukovaru nisu stvorili uslove za vraćanje ćirilice.

Pupovac je u izjavi za riječki Novi list rekao da je Ustavni sud nadležnost za prava srpske zajednice u Vukovaru prebacio na lokalnu vlast.

"Razumijem da to može biti političko pitanje u kontekstu funkcionisanja vlade i koalicije HDZ-a i SDS S-a, ali Ustavni sud je, što se ovoga tiče, razvlastio vladu. Mi, osim toga, našim partnerima ne sugerišmo, još manje namećemo stavove. Ostavljamo im da sami procijene šta i koliko mogu. Zalažemo se za potpunu slobodu govora", kaže Pupovac.

Ocijenio je da je Ustavni sud "omogućio da radikalna politika, ako ima većinu u Gradskom vijeću, može da odlaže stvari, a da je pritom centralnu vlast udaljio od Vukovara".

"Očekujem da Ustavni sud sada kaže gradonačelniku Penavi i njegovim vijećnicima da razgovaraju o ovoj temi, a ne da i dalje SDS S nema sagovornika", kaže Pupovac.

Od Ustavnog suda Pupovac kaže da očekuje da "Penavi i njegovim vijećnicima objasni da ubuduće svojim postupcima ne pogoršava sliku međuetničkih odnosa u Vukovaru i onda na osnovu nje donosi zaključke da još nije vrijeme za proširenja nečijih prava".

Pupovac smatra da je neprihvatljivo održavanje situacije da u Vukovaru "kadija istovremeno i tuži i sudi".

Istakao je da ima sve više napada na pripadnike srpske zajednice, što rade pripadnici pojedinih grupacija, koje su na određeni način podržava gradski budžet.

Gradsko vijeće Vukovara je na prijedlog Penave zaključilo da bi se "proširivanje opsega prava smatralo nepoštovanjem i nerazumijevanjem građana grada Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. i njihove žrtve koje bi u konačno dovele do neželjenih posledica po suživot u Gradu Vukovaru".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana