Pupovac: Početi sa komemorativnom politikom u Hrvatskoj

Srna
Pupovac: Početi sa komemorativnom politikom u Hrvatskoj

Vukovar - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Milorad Pupovac izjavio je danas u Vukovaru da u Hrvatskoj treba da se počne sa komemorativnom politikom koja neće biti izvor strahova, optužbi i nastavka mržnje, nego povod za približavanje i pijetet.

"Naša je najdublja želja da u Vukovaru i cijeloj ovoj zemlji počnemo da stvaramo komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova, optužbi, nastavka mržnje, nego povod za približavanje i izražavanje poštovanja, pijeteta i osjećaja solidarnosti", rekao je Pupovac, koji je i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru.

On je rekao novinarima, poslije posjete Crkvi Svetog Nikolaja, da je odlučio da dođe u Vukovar nakon sastanka koji je je juče održao sa predstavnicima vodećih srpskih organizacija u Hrvatskoj kako bi na miru mogao da položi vijence i izrazi pijetet bez ikakvog osjećaja da bi to nekome moglo da smeta ili da bi mogao doći na mjesto na kojem neko ne želi da sutra bude.

"Došao sam zbog toga da mi se ne dogodi ono što mi se dogodilo prethodna dva puta, a to je da nemam priliku da na osnovu najdubljeg moralnog osjećaja poštovanja žrtava mogu položiti vijence", rekao je Pupovac.

Komentarišući izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da ne može biti u Bačkoj Palanci, gdje Srbija organizuje komemoracije u povodu Dana sjećanja na stradale i Srbe izbjegle iz Hrvatske, i istovremeno da odaje počast žrtvama Vukovara, Pupovac je rekao da kao što nije bio za "gospodare života i smrti u ratu, tako nije ni za gospodare mrtvih u miru", prenosi hrvatski mediji.

"Oni su svi naši i onaj ko se protivi da budu svi naši, taj je loš gospodar i sa lošim namjerama i pameću", rekao je Pupovac i dodao da mu je jasno da "niti će svi Srbi razumijeti današnji njegov dolazak u Vukovar, niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šalje".

Pupovac je danas povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara posjetio ovaj grad, te položio vijenac na Memorijalnom groblju, a potom prislužio svijeće žrtvama u Crkvi Svetog Nikolaja.

Prethodno je u pratnji policije bacio vijenac u Dunav i tako odao počast žrtvama u Vukovaru. Zajedno sa Pupovcem bila je predsjednik Udruženja "Protiv zaborava" Marica Šeatović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije danas da se svi trebaju pokloniti žrtvama Vukovara i da je dobro da Pupovac ide u Vukovar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana