Pupovac: Nije dobro ćirilicu povezivati sa starim ranama

Srna
Pupovac: Nije dobro ćirilicu povezivati sa starim ranama

Banjaluka - Potpredsjednik Srpske demokratske samostalne stranke /SDSS/ Milorad Pupovac rekao je Srni da nije dobro da se ćirilica u Hrvatskoj povezuje sa starim ranama, niti da se stalno kopa po njima i istovremeno sprečava normalizacija života u Hrvatskoj.

Komentarišući nedavnu izjavu mandatara za sastav hrvatske Vlade Tihomira Oreškovića da "još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru jer su rane još svježe", Pupovac je rekao da vjeruje da će Orešković vremenom shvatiti da to nije dobar politički stav.

Pupovac je rekao da je kod dijela političara u Hrvatskoj postalo ustaljeno mišljenje da nije vrijeme za ćirilicu i da su rane svježe, čime se zapravo ćirilica optužuje za stradanje ljudi, što ne može biti istina.

"Nije istina i nije dobar stav ni prema ćirilici niti prema odnosu Hrvata i Srba. Što se rana tiče, nažalost kod nas u Hrvatskoj se radi na tome da rane ne zarastu i svako malo neko koristi rane za svoju političku priču i obnavlja ratna sjećanja", istakao je Pupovac.

Pupovac je potvrdio da je Orešković izrazio interes za sastanak sa predstavnicima SDSS-a i da vjeruje da će uskoro doći do takvog sastanka.

Na pitanje da li je SDSS spreman eventualno da podrži novu hrvatsku Vladu, Pupovac je rekao da još ima mnogo nepoznanica u vezi sa novom Vladom jer nije poznato kako će ona izgledati i kakav će program imati.

"Kada SDSS bude imao više informacija o tome, onda ćemo znati na koji način ćemo se postaviti prema novoj Vladi", istakao je on.

Pupovac je rekao da SDSS ima uslove od kojih će zavisiti eventualna podrška ove strnke parlamentarnoj većini i njeno učešće u novoj hrvatskoj Vladi.

On je rekao da su prve pretpostavke SDSS-a za podršku Vladi, da hrvatska Vlada poštuje temeljne ustavne vrijednosti kao što su tolerancija, manjinska prava, ljudska prava, vladavina zakona, demokratski pluralizam, sekularnost, odnosno svjetovnost države.

Pupovac je zaključio da postoji i niz specifičnih pretpostavki SDSS-a za podršku novoj hrvatskoj Vladi, a koje se odnose na pitanja razvoja, povratnička pitanja, te pitanje odnosa Hrvatske sa Srbijom i BiH.

Mandatar za sastav hrvatske Vlade Tihomir Orešković izjavio je nedavno za "Jutarnji list" da "još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru jer su rane još svježe, ali s vremenom će ćirilica doći u Vukovar".

Orešković je rekao da je kontaktirao potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, sa kojim će se sastati ovih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana