Pupovac: Koriste Srbe kao argument da pridobiju birače

Srna
Pupovac: Koriste Srbe kao argument da pridobiju birače

Zagreb - Lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac upozorava da zagovornici referenduma o smanjivanju prava manjinama koriste Srbe i njega kao argumente u uvjeravanju građana da potpišu inicijativu.

Pupovac kritikuje i stavove predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja podržava referendum i inicijativu da se manjinama oduzme pravo da odlučuju o vladi i budžetu zemlje u kojoj žive.

Kitarovićeva je navela da se ne miješa u izjašnjavanje kada je riječ o referendumu koji pokreću građanske inicijative, ali da je njen čvrst stav da se volja naroda mora poštovati.

Pupovac je na “Fejsbuk” stranici napisao da je njena izjava - zbunjujuća i veoma zabrinjavajuća.

“Ona prvo kaže da se neće miješati u tematiku referenduma, a onda se miješa. Pri tom se miješa tako da može biti shvaćeno kako sve druge koji su izabrani smatra političkim elitama, a sebe voljom naroda”, navodi Pupovac.

On upozorava da bi se cijela izjava Kitarovićeve “mogla shvatiti kao podilaženje najnižim strastima, uključujući i one koje se zasnivaju na antimanjinskih stavovima i raspoloženju”.

I saborski poslanik italijanske manjine Furio Radin reaguje na izjavu hrvatskog predsjednika.

“Kad garant Ustava govori o tome da treba žprotrestiž život u Hrvatskoj, onda počnete da razmišljate da li je to garancija Ustava. Ona bi trebala da ga štiti”, ističe Radin.

On je za televiziju RTL napomenuo da je iznenađen porukom Kitarovićeve, koja mu je prije tri dana u Rimu rekla da je “protiv ikakvih zadiranja u prava nacionalnih manjina”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana