Pupovac: Izbori za manjinske savjete protiču kao da ih ni nema

Srna
Pupovac: Izbori za manjinske savjete protiču kao da ih ni nema

Zagreb - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac izjavio je danas da se izbori za manjinske savjete u Hrvatskoj održavaju u potpunoj informativnoj tišini, kao da ih nema.

On je, poslije sjednice Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske, rekao da je konstatovano da takav odnos državnih institucija ide u prilog tome da su ti izbori prepušteni samim nacionalnim manjinama, prenosi Hina. Pupovac, koji je i nosilac liste za izbore za Evropski parlament, rekao je novinarima da je na sjednici bilo govora o izvještaju za prošlu godinu, o programima za iduću godinu, te da se raspravljalo o izborima za manjinske savjete koji se održavaju u potpunoj informativnoj tišini.

On je naveo da je na sjednici Savjeta bilo riječi i o određivanju gdje će biti biračka mjesta, kakav će biti sastav biračkih odbora i propisivanja uslova u kojima će se izbori održavati, naprimjer da nema dvojezičnih listića na kojima će pisati i na hrvatskom jeziku na latiničnom pismu i na jeziku nacionalnih manjina.

Pupovac smatra da je potrebno promijeniti takvu situaciju.

Pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj na manjinskim izborima u nedjelju, 5. maja biraju članove manjinskih savjeta i manjinske predstavnike. Manjinski savjeti i manjinski predstavnici na nivou županija, opština i gradova imaju savjetodavnu ulogu vlasti na lokalnom i regionalnom nivou.

Izabranim članovima savjeta i predstavnicima nacionalnih manjina mandat traje četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana