Pupovac: Evropski parlament da ukaže na govor mržnje u Hrvatskoj

Srna
Pupovac: Evropski parlament da ukaže na govor mržnje u Hrvatskoj

Beograd - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da skrnavljenje predizbornih plakata te stranke u Hrvatskoj predstavlja ne samo govor mržnje, već i ciljano širenje straha među Srbima, te pozvao srpski narod da se mobliše u Evropski parlement i odatle ukaže na ozbiljne probleme sa kojima se suočava.

“Ne treba kukati, ni bježati. Najbolji odgovor svima koji nam šalju te poruke jeste da se savlada strah i da se mobilišemo, kako mi u Hrvatskoj, tako i naši sunarodnici u izbjeglištvu, te da uđemo u Evropski parlament i odatle svima, pa i onima koji pišu žUbij Srbinaž i žSrbe na vrbež pokažemo kako izgleda kampanja manjinske stranke u Hrvatskoj”, poručio je Pupovac. On je za “Večernje novosti” rekao da će kampanju nastaviti tako što će umjesto uništenih bilborda biti postavljeni novi, te da će sve što se dešava biti dokumentovano i dio kampanje.

“To je naš način otpora prema onima koji šire ustaštvo, mržnju prema Srbima i strah među nama”, rekao je Pupovac.

Pupovac je izrazio žaljenje što ponovo izostaje reagovanje hrvatskih vlasti, te naglasio da je smisao kampanje ove stranke da ohrabri srpski narod i da pokaže kako je biti Srbin u javnoj sferi u Hrvatskoj.

On je rekao da su se ranije obraćali evropskom komesaru za pitanja kulturnih prava kod slučaja napada na ćirilično pismo, ali da nisu dobili adekvatan odgovor.

“Najviše što možemo postići jeste da dobijemo mjesto u Evropskom parlamentu i onda će neko tamo, na tim raznim forumima, moći da ukaže na sve naše vrlo ozbiljne probleme”, kaže Pupovac.

Plakat Samostalne demokratske srpske stranke u okviru kampanje za izbore EU “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?” postavljen u Splitu išaran je ustaškim simbolima i porukama protiv Srba.

Nepoznati počinioci išarali su riječ “Srbin” kao i naziv stranke, a na plakatu su dodali natpise - “NDH”, “Za dom spremni!”, “Srbe na vrbe”, kao i poruku “Palite traktore”, a dodato je i ustaško “U”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana