Prvi put u Crnoj Gori: Žene vladaju Budvom

GS
Prvi put u Crnoj Gori: Žene vladaju Budvom

BUDVA - Prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma da u jednom parlamentu više od polovine predstavnika građana budu žene, dogodilo se u Budvi.

U Skupštini opštine Budva predstavnice ljepšeg pola čine 17 od 33 odbornička mandata i time su zvanično preuzele na sebe odgovornost donošenja ključnih odluka za budućnost metropole turizma.

Decenijama unazad u Crnoj Gori politika je bila dominantno muška djelatnost, što je sada Budva opovrgla.

U budvanskom parlamentu Demokratski front prednjači - od 18 odborničkih mandata čak 12, ili dvije trećine, čine žene. Važeći Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da na izbornoj listi bude trećina žena, što su formalno partije poštovale, ali nikada do sada, kao na minulim loklanim izborima žene na pojedinim listima, poput DF-a, nisu činile okosnicu.

Čast da vodi parlament, koji će po svoj prilici ostati upisan kao prvi po broju žena u Crnoj Gori, pripao je Nikoli Jovanoviću, koji u razgovoru za "Vijesti" ističe da u sadašnjem sastavu budvanskog parlamenta većinu odbornika čine pripadnice ljepšeg pola.

- U sazivu koji je konstituisan 18. novembra, od ukupno 33 odbornička mjesta, njih 17 zauzimaju žene, odnosno više od polovine. Vjerujem da je to potvrda da u Budvi postoji politička i svaka druga volja da se afirmišu prava žena i osnaži njihova politička i društvena uloga. Kao što vidimo, u ovom slučaju, možemo da kažemo da je današnji parlament većinski ženski što će po mom uvjerenju dati veći kvalitet u radu i dodatno unaprijediti naš rad - naglasio je Jovanović.

Kako navodi, njemu je lično "posebna privilegija što će predsjedavati skupštinskim sazivom gdje će glavnu riječ voditi pripadnice ljepšeg pola".

- Ponosan sam na činjenicu što smo dokazali da smo otišli mnogo koraka ispred u odnosu na ono što je zakonska obaveza kojom je propisano da su žene zastupljene sa kvotom od jedne pripadnice na svaka četiri mjesta na izbornim listama. Sada imamo situaciju u Budvi da je na svakom drugom odborničkom mjestu u lokalnoj skupštini žena i mislim da je to do sada nezabilježena situacija u političkoj praksi Crne Gore - kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, to je posljedica činjenice da su na izbornoj listi "Milo Božović - Budva na prvom mjestu! DF" žene bile zastupljene u procentu od 54,54 odsto.

- Zbog većinske podrške građana koju smo dobili, žene su dominantne u lokalnom parlamentu. Što se našeg odborničkog kluba tiče, od 18 odbornika 12 mandata pripada ženama, odnosno 66,66 odsto odborničog kluba Demokratskog fronta u Budvi čine žene. To je po mom mišljenju najbolji dokaz demokratičnosti, progresa i inovativnosti naše izborne liste i superiornost politike razvoja koju smo ponudili građanima - naglasio je Jovanović.

Tako će u budućem četvorogodišnjem mandatu Demokratski front predstavljati odbornice Marijana Božović, dr Mirjana Gregović, Jelena Miković Radović, Marija Franeta, Sanja Vujović, Milica Babić, Slađana Nedović, Milica Radonić, Milena Perović, Kristina Rafailović, Bojana Pićan i Anđela Goranović. Koaliciju okupljenju oko Demokratske partije socijalista zasada predstavljaju odbornice DPS-a Dragana Mitrović, Maja Miljanić, kao i Milica Petričević iz SD, dok od četvoro odbornika Demokrata dvije su odbornice, i to Slavica Maslovar i Dragana Kažanegra Stanišić.

Imajući u vidu da odbornički klub SDP-a koji broji dva odbornička mandata uskoro bi trebalo da predstavlja i jedna pripadnica ljepšeg pola, to će broj žena u budvanskom parlamentu biti 18. Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija koji imaju po jednog odbornika, zastupaju muškarci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana