Provaljena i opljačkana crkva kod Drniša

Glas Srpske
Provaljena i opljačkana crkva kod Drniša

ŠIBENIK - Protojerej-stavrofor Zdravko Tepić prijavio je policiji da je crkva Svetog Jovana u Baljcima kod Drniša u nedjelju provaljena i opljačkana, objavljeno je na sajtu Dalmatinske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju se navodi da su nepoznati pljačkaši nasilno provalili u hram i odnijeli crkveni inventar. Policija je saopštila da je odmah po prijemu informacije u nedjelju obavila uviđaj na licu mjesta, a za počiniocima se traga.

Crkva u Baljcima je podignuta 1730. godine, a vjernici porijeklom iz tog planinskog mjesta kod Drniša, nastanjeni širom Srbije i svijeta, obnovili su je 2006. U toj akciji posebno se istakao poznati srpski košarkaš Dragan Tarlać. On je za zasluge za Eparhiju dalmatinsku dobio Orden Svetog Save, kojim ga je odlikovala Srpska pravoslavna crkva, a vladika dalmatinski Fotije imenovao ga je za predsjednika humanitarnog fonda "Nikodim Milaš" pri toj eparhiji.

Huligani su prošlog mjeseca u selu Varivode kod Kistanja razvalili spomen-obilježje stradanja devet civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni 28. septembra 1995. godine.

Polomljen je spomenik u obliku pravoslavnog krsta, a oštećena je i ploča sa imenima stradalih. Spomen-obilježje je podignuto kao znak sjećanja na pobijene starce srpske nacionalnosti, koje su te 1995. godine, mjesec i po poslije završetka akcije hrvatske vojske pod nazivom "Oluja", ubili još uvijek nepoznati počinioci obučeni u odore Hrvatske vojske.

Sinj

Proteklog mjeseca na pravoslavnoj crkvi u Sinju osvanuli su uvredljivi neoustaški grafiti, a Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve ocijenila je da je riječ o prijetnji i pritisku na malobrojne Srbe u sinjskom kraju.

Nedavno obnovljena sinjska crkva u potpunosti je išarana natpisima "Srbe na vrbe" i "Za dom spremni", sa datumom proglašenja Nezavisne državne Hrvatske (NDH).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana