Crna Gora:Zbog pola tone kokaina u tovaru banana uhapšen špediter

Srna
Crna Gora:Zbog pola tone kokaina u tovaru banana uhapšen špediter

PODGORICA,- Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore u predmetu pljenidbe više stotina kilograma kokaina podnijelo je krivičnu prijavu protiv špeditera Đoka Drobnjaka zbog sumnje da je postao član kriminalne organizacije koju su formirala dva nepoznata lica, rekao je specijalni tužilac Miroslav Turković.

Turković je naveo da Drobnjaka sumnjiče da je manipulisao kontejnerima u kojima se nalazila droga i javljao brojeve kontejnera. Njemu je određeno zadržavanje. Turković je rekao da sumnjiče nepoznate državljane Ekvadora da su postali pripadnici te kriminalne organizacije i da je njihov zadatak bio da nabavljaju plombe i ostavljaju ih u kontejnerima sa kokainom da bi ih drugi pripadnici kada preuzmu drogu ponovo plombirali.

Tu kriminalnu organizaciju sumnjiče da je djelovala u više evropskih država. Turković je precizirao da Drobnjaka sumnjiče da je označio kontejner kojim je u Bar početkom januara stigla droga i preusmjerio ga ka magacinu kompanije "Voli" da bi omogućio ostalim članovima kriminalne grupe da je preuzmu, ali da su u tome spriječeni. "Cilj ove kriminalne organizacije bio je da se droga uzme ispod mjera carinskog nadzora u slobodnoj zoni", ukazao je Turković.

On je istakao da je u pošiljci pronađeno oko 500 kilograma kokaina. "Namjera je bila da se ova roba izuzme u slobodnoj carinskoj zoni i da se dio plasira na crnogorsko tržište", rekao je Turković. Vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Milena Petričević istakla je da je akcija pljenidbe kokaina realizovana zahvaljujući savjesnom radu carinika. "Riječ je o kontejnerskom sadržaju koji je 2. januara uplovio brodom Spirit of Čenaj  na kom su, od 109 kontejnera, u 70 bile banane", rekla je Petričevićeva na konferenciji za novinare Tužilaštva i Uprave policije.

Ona je istakla da su carinski službenici ispoštovali sve procedure i primjenom tih parametara na skeneru otkrili da je jedan kontejner kontaminiran. Petričevićeva je istakla da je i 5. januara, bez međunarodne podrške, otkriveno 300 kilograma heroina. Ona je poručila da će i u narednom periodu raditi profesionalno, da neće podleći nikakvim pritiscima, jer je cilj da Crna Gora bude oslobođena epiteta da je zemlja tranzita droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana