Poražavajući rezultati popisa u Hrvatskoj: Broj Srba pašće ispod četiri odsto

G.S.
Poražavajući rezultati popisa u Hrvatskoj: Broj Srba pašće ispod četiri odsto

ZAGREB - Državni zavod za statistiku trebalo bi krajem juna ili početkom jula da objavi rezultate prošlogodišnjeg popisa stanovništva koji se odnose na etničku i vjersku strukturu populacije Hrvatske, a demograf Stjepan Šterc sa Fakulteta hrvatskih studija kaže da će oni vjerovatno pokazati pad udjela pripadnika srpske manjine na manje od četiri odsto, u odnosu na 4,36 odsto iz 2011.

U Hrvatskoj je 1921. živjelo 16,9 odsto Srba, 1961. ih je bilo 15 odsto, a 1991. godine 12,2 odsto, što je trostruko više nego danas. Nakon akcije “Oluja” 1995. velik broj Srba napustio je Hrvatsku i većinom se nisu vratili.

Prema mišljenju Šterca, nova nacionalna i vjerska slika Hrvatske, koja će biti poznata uskoro, kada DZS objavi službene podatke, neće pokazati dramatične promjene u odnosu na one prije deset godina.

- Zakonitost je da se u nekom prostoru smanjuje manjinska populacija kada nema velikog useljavanja. Do sada se u Hrvatskoj udio manjinske populacije uvijek smanjivao. To je dijelom povezano sa migracijama, ali i uključivanjem manjina u hrvatsko društvo. Nije to klasična asimilacija, nego funkcionalno uključivanje... - tvrdi Šterc.

Naveo je da su nacionalne manjine relikt bivše države. U Hrvatskoj je, naglašava Šterc, vidljiva korelacija između broja Srba i pravoslavnih vjernika. Taj broj je podjednak. Ispada, zaključuje on, da se etnički identitet izražava i kroz vjersku pripadnost jer manjinska populacija, iako se prilagođava sredini u kojoj živi, nastoji na razne načine da održava svoj identitet, a jedan od njih je i vjera.

Docent na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka Stevo Đurašković tvrdi da do pada broja Srba u Hrvatskoj dolazi kao i do pada broja svih drugih manjina.

A što se tiče asimilacija nacionalnih manjina, toga je, kako je naglasio, uvijek bilo.

- I u SR Hrvatskoj je u doba Jugoslavije zbog toga padao broj Srba. To je normalno u društvu i da ko kaže suprotno, bavi se etnopreduzetništvom. Kao što se i neki vojvođanski Hrvati, ako se ožene ili udaju za Srpkinju ili Srbina i odu da žive u Beograd, prijavljuju kao Srbi, tako i Srbin iz Gračaca u Zagrebu postane Hrvat - kaže Đurašković, koji asimilaciju vidi kao normalnu prirodnu pojavu.

Broj se smanjio jer su se mnogi odlučili i za ekonomske migracije.

Manje 396.000 stanovnika

Hrvatska ima 3.888.529 stanovnika, pokazali su rezultati popisa stanovništva, koji je tokom prošle godine sproveo Državni zavod za statistiku (DZS). Prema prethodnom popisu iz 2011. bilo je 4.284.889 stanovnika, od toga 2.066.335 muškaraca (48,2 odsto) i 2.218.554 žene (51,8 odsto), tako da se brojnost smanjila za više od 396.000.

Najmanji pad bio je u gradu Zagrebu, gdje prema najnovijim podacima žive 769.944 stanovnika, 20.073 (2,54 odsto) manje nego 2011. godine. Najveći je u Vukovarsko-sremskoj županiji - 19,54 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana