Policija razoružala pripadnike “Štajerske straže”

Srna
Policija razoružala pripadnike “Štajerske straže”

KRŠKO - Slovenačka policija danas je u blizini Krškog razoružala više pripadnika takozvane “Štajerske straže”, koji su proteklih nekoliko vikenda patrolirali na dijelovima granice sa Hrvatskom tražeći ilegalne migrante.

Članovi “Štajerske straže”, kontroverznog Mariborčanina Andreja Šiška, razoružani su jutros kada su se okupljali u lovačkom domu Planina kod sela Pobočje, javila je slovenačka POP televizija.

Šef Odjeljenja za granicu i strance iz Policijske uprave Novo Mesto Anton Štubljar potvrdio je da je policija uočila naoružanu grupu lica u maskirnim uniformama, te da je vršila provjeru identiteta za 41 lice.

“Od sedmorice je oduzeto oružje, odnosno predmeti za koje oni tvrde da nisu pravo oružje već replike, pa su upućeni na analizu”, rekao je Štubljar.

Ako se potvrdi da je riječ o pravom oružju i da se radi o prekršaju, policija će podnijeti optužni prijedlog protiv ovih lica.

Slovenačka Vlada želi da obuzda nezakonite aktivnosti “Štajerske straže” promjenom nekih zakona kako bi se zabranilo nošenje uniformi koje podsjećaju na vojne ili policijske i nošenje oružja u blizini granice, jer su to ovlaštenja koja pripadaju samo policiji i vojsci.

Nedavno je o kontroverznim “seoskim stražama”, za koje neki smatraju da su paravojna udruženja, održan sastanak vladinog Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana