Poglavar IZ-a u Sjevernoj Makedoniji makedonski narod nazvao “divljacima”

Agencije
Poglavar IZ-a u Sjevernoj Makedoniji makedonski narod nazvao “divljacima”

Skoplje - U javno tužilaštvo u Skoplju stigla je dokumentacija o slučaju govora mržnje poglavara Islamske zajednice u Sjevernoj Makedoniji reisa Sulejmana Redžepija.

Helsinški komitet u Republici Sjevernoj Makedoniji podnio je krivičnu prijavu zbog govora mržnje, jer je reis Redžepi nedavno makedonski narod nazvao divljacima, prenosi portal “Plus info”.

Poglavar Islamske zajednice u Sjevernoj Makedoniji tokom postavljanja temelja za džamiju u skopskom selu Arnakija izrekao je uvrede na račun makedonskog naroda, što je izazvalo velike reakcije i zabrinutost u vezi sa tim da izjave poglavara makedonskog IZ-a predstavljaju ozbiljnu prijetnju za suživot u državi, te da širi vjersku i nacionalnu netrpeljivost.

- Nama ne smeta da grade crkve, ali nikada nećemo ćutati kada nas blokiraju u izgradnji džamija. Zamislite vi sa kakvim divljim narodom živimo. Ovi su jedinstveni primjer divljeg naroda, zato nemaju identitet i neće ga imati nikada, bez obzira na to što hoćemo da im pomognemo. Ne pomaže se bezdušnima koji se ne osvješćuju - rekao je poglavar Islamske zajednice u Sjevernoj Makedoniji.

Kasnije je on pokušao da opravda svoj govor, navodeći da je bio pogrešno protumačen, odnosno da je njegova izjava bila izvađena iz konteksta, te da se navodne kvalifikacije o “divljem narodu bez identiteta” nisu odnosile na Makedonce, već samo na stanovnika sela Lažec.

Izjave poglavara makedonskog IZ-a osudila je i Vlada Sjeverne Makedonije, kao i Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama.

Poslanik iz redova vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Muhamed Zekiri je pozvao tužilaštvo da otvori istragu o govoru mržnje, te je uputio kritike za poglavara IZ-a, ali i za imame.

- Reis Sulejman Redžepi poziciju poglavara Islamske vjerske zajednice uzurpiraše kalašnjikovima, prijetnjama i strahom. Više od deset godina traje njegovo samovlašće u toj instituciji. Iako je pozvan da postupa u skladu sa onim što nas uči islam, odnosno da bude pravedan i poštuje različitosti, on čini upravo suprotno - rekao je Zekiri.

Prijetnje

Redžepi je prije deset dana zaprijetio da će informisati sve vjernike u 700 džamija u Sjevernoj Makedoniji da su diskriminisani i da će nakon izbora zahtijevati rješenja statusa spornih vjerskih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana