Počelo suđenje za državni udar u Crnoj Gori

Agencije
Počelo suđenje za državni udar u Crnoj Gori

Podgorica - Grupa državljana Srbije okrivljenih za navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori negirala je juče pred sudom u Podgorici bilo kakvu umiješanost u osujećenu zavjeru.

Izjašnjavanjem optuženih za terorizam počelo je suđenje kojem nisu prisustvovali lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, koje tužilaštvo tereti da su pružili pomoć kriminalnoj grupi. Među optuženima je i penzionisani komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

- Ja sam žrtva i proizvod optužnice. Nisam pripremao, niti pokušao da izvršim, niti izvršio to što mi se stavlja na teret - kazao je pred sudom vidno uznemireni Dikić, koji je u pritvoru skoro osam mjeseci.

On je negirao da poznaje bilo koga iz Demokratskog fronta i tvrdio da nije imao nikakvu komunikaciju sa čelnicima opozicionog saveza, a takođe ni sa optuženima za navodnu zavjeru čiji je cilj bio sprečavanje Crne Gore da uđe u NATO.

U sudnici je bilo šest optuženih koji su već skoro osam mjeseci u pritvoru. Oni su negirali krivicu. Pojavljivanje na pripremnom ročištu po zakonu nije obavezno. Odbrana je bila saglasna u ocjeni da je optužnica "neodrživa, paušalna", a posebno spornim je ocijenjeno to što je zasnovana na iskazu svjedoka-saradnika tužilaštva Aleksandra Sinđelića, kojeg je jedan od advokata odbrane Goran Petronijević nazvao "slobodnim saradnikom bezbjednosne agencije" i "instruiranim svjedokom".

Odbrana je od suda tražila da, ukoliko prihvati optužnicu, ona bude dopunjena. Optužni akt protiv osumnjičenih ima 129 strana, predloženo je saslušanje 11 svjedoka, a u taj dokument uvršćeno je i već devet pravosnažnih presuda. Tužilaštvo je najavilo da će tokom sudskog postupka prezentovati čak 118 materijalnih dokaza i preslušavanje 33 telefonska razgovora snimljena mjerama tajnog nadzora. Prema optužnici tužilaštva, 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori je spriječen državni udar. Prema navodima tužioca Milivoja Katnića, u noći održavanja parlamentarnih izbora bilo je planirano da dođe do upada u Skupštinu, kao i da se uhapsi i likvidira bivši premijer Milo Đukanović.

Optuženi

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, državljani Srbije Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i trojica crnogorskih državljana - lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana